Index Vakbarát Hírportál

Többmilliárdos megállapodást kötött a kormány és a Yettel

2024. április 30., kedd 11:04

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024–2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztési beruházást hajtanak végre.

A magyar kormány nevében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által aláírt dokumentumban a felek többek között hálózatfejlesztésről, kiberbiztonságról és innovációról, valamint egyetemi együttműködésről állapodtak meg.

Látjuk és tudjuk, a digitális technológiák alapvetően változtatják meg majd az életünket

– hangoztatta Nagy Márton a sajtótájékoztatón, majd leszögezte: a digitális eszközök élvonala nemcsak a lakosság, hanem a vállalatok számára is kulcsfontosságú. „Alapvetően segítik a vállalatok működését, hogy a kormány és a Yettel együttműködése új szintre lépett.”

Kiemelten fontos szektor

A kormány számítása szerint a digitális gazdaság a GDP-nek a 25 százalékát adja. Nagy Márton szerint a megfelelő versenyképességi szint eléréséhez pedig elengedhetetlen a digitalizáció. „Bár a hálózati lefedettség kifejezetten jó Magyarországon, a digitalizációban komoly előrelépést kell még tenni.”

Magyarország kiemelt célja, hogy a digitalizáció fejlesztése révén erősítse az ország versenyképességét, amelynek nélkülözhetetlen eleme a korszerű, minden követelménynek megfelelő vezeték nélküli hálózatok kiépítése. És Nagy Márton szerint „a mostani megállapodással mindkét fél nyerhet”.

Az elmúlt évtizedekben a hazai mobilhálózatok mindig a nemzetközi élmezőnybe tartoztak, így a következő évek célja, hogy az 5G hálózatok is minél szélesebb kör számára hozzák el a mobilitás és a nagy sávszélesség előnyeit – értékelték a megállapodást.

Ahhoz, hogy Magyarország lépést tudjon tartani a régiós versenytársakkal, jelentős fejlesztésekre lesz szükség a következő években is, ehhez pedig a Yettel és a távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN részvételére is szükség van

– áll a megállapodást bejelentő közleményben.

A Yettel és a CETIN többek közt azt vállalja, hogy 2024–2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobilhálózat-fejlesztési beruházást hajt végre, amely révén 2028 végére jelentősen, akár 99 százalékra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség. A megállapodásban foglaltak szerint az állam jövő évtől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót. A CETIN 2020. júliusi megalakulása óta ez idáig mintegy 83 milliárd forintot fektetett be komplex, több mint 4000 bázisállomásból álló mobiltávközlési, adatátviteli, IT- és biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésébe.

A CETIN emellett együttműködik a kormányzattal az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében és 5G célú referenciaprojektek lebonyolításában a magyar vállalkozások 5G használatának ösztönzése érdekében.

„Az infrastruktúra fontos, a legfejlettebb széles sávú mobiltávközlési infrastruktúra jelentősége pedig különösen kiemelkedő, a digitalizáció alapfeltétele. Az általunk nyújtott széles sávú mobil-infrastruktúra minden hazai piaci és állami szolgáltató számára rendelkezésre áll, felhasználható, ezzel a gazdaság, az emberek is jól járnak. Büszkék vagyunk arra, hogy az általunk nyújtott mobil-infrastruktúrán a Yettel kiemelkedő eredményeket ért el az 5G-s minőségi versenyben hazai és nemzetközi összehasonlításban is” – fogalmazott Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary vezérigazgatója.

Rovatok