Index Vakbarát Hírportál

Itt a kormány válasza az Armageddon-közgazdászoknak

2024. április 30., kedd 11:37

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdéseire külön értékelte a kedden megjelent legfrissebb GDP-adatokat. A tárcavezető szerint a kormány stratégiája helyes, és most már jól látható, hogy a gazdaság helyreáll. Továbbá az üzemanyagárakkal kapcsolatban kiemelte: örül annak, hogy minden piaci szereplő megértette, mit szeretne a kormány.

„A 2,5 százalékos növekedés az idei évre továbbra is reális, az első negyedév a várakozásaimnak megfelelően alakult, és kifejezetten örülök, hogy a 0,8 százalékos negyedéves adat egyes elemzői várakozásoknál erősebb” – így összegezte az Index kérdéseire kedden Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal publikálta a legfrissebb GDP-adatokat. Ez alapján idén 

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

Nagy Márton az Index kérdéseire kifejtette, hogy jól látható, a gazdaság újraindult. „És a növekedés gyorsuló ütemet mutat majd negyedévről negyedévre” – húzta alá. A tárcavezető szerint öt tényező befolyásolja a növekedést, ebből négy teljesül:

  1. A fogyasztás helyreáll, ezt tükrözi a kiskereskedelmi forgalom: 13 hónap után ismét növekedést ért el az idei első két hónapban. „Ezen belül főként az élelmiszer- és turisztikai szektor mutat élénkülést.”
  2. Nagy Márton szerint a beruházások is dinamikusabbá válnak,
  3. illetve a munkaerőpiaci aktivitás is növekszik: „A tartalékokat szabadítjuk ki, pedig mindenki mosolygott és azt mondta, nem lesz több foglalkoztatott. De kérem szépen: lesz. Hatvanezer fő lett inaktívból aktív státuszú.”
  4. A hitelezés is szépen pörög Nagy Márton szerint: „a hitel által támogatott gazdasági növekedés valósul majd meg, ami nagyon fontos tényező” – összegezte. 

Nagy Márton elégedett

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyedül az exportpiacok jelentenek jelenleg kihívást. Ez szerinte Németország és az Európai Unió versenyképességének kérdéseivel függ össze. „Kitettek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd Németországban. Ott tavaly recesszió volt látható, és idén is nulla körüli növekedés várható. A német gazdaságban nincs stratégia arra vonatkozóan, hogyan húzzák vissza a gazdaságukat magasabb növekedéshez” – emelte ki Nagy Márton, majd hozzátette:

pedig Németország sikere Magyarország sikerE.

Nagy Márton szerint ha az exportaktivitás Magyarországon helyreáll, visszapattan, akkor a jövő évben 4 százalékos növekedés érhető el. „Ennek még egy feltétele van, az, hogy a háború véget ér” – Nagy Márton szerint ráadásul az ilyen jó évkezdet hozzájárul ahhoz, hogy az óvatossági motívum tovább oldódjon.

Mindenki megértette, mit szeretne a kormány?

Arra a kérdésünkre, hogy mit üzen azoknak, akik szerint a bázishatások miatt, illetve az olyan kormányzati ösztönzések miatt lett jobb GDP-adat, aminek később komoly következménye lehet, a tárcavezető leszögezte: „Lehet arra fogni, hogy süt a nap, de ezek az emberek sosem mondták, hogy mi legyen a stratégia. A mi stratégiánk helyes, a magasnyomású gazdaság ideális. A vállalatok hatékonysága növekszik, és versenyképességi stratégiát is publikáltunk.”

Persze mindenkit lehet kritizálni, de alternatívát nem nyújtanak, pedig szívesen vitatkozom. Az Armageddon-közgazdászoknak most sem lesz igazuk, a kormány stratégiája helyes, a gazdaság helyre áll.

A piaci hírek szerint hétfőn a Mol-csoport az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát. Az ATV-nek erre vonatkozó kérdésére Nagy Márton leszögezte:

Nagyon örülök, hogy megértette mindenki, mit szeretne a kormány. Mindenki a kooperációt választotta az ellenállás helyett. Ez jó dolog. Szokták rólam azt mondani, hogy kemény vagyok, csapok, és aztán kérdezek, ugyanakkor én is azt szeretem, ha kooperációban sikerül valamit elérni.

Nagy Márton szerint ez a döntés a benzinkutaktól óriási lépés, ugyanakkor az, hogy ez elegendő vagy nem, azt a kabinet a jövő héten szerdán mérlegeli.

A tárcavezető szerint mérlegelik, hogy a régiós árak helyett a szomszédos országok árait kell vizsgálni a referenciaárhoz. „Szerintem ez megfontolandó, nem véletlen, hogy múlt péntek óta a KSH már a szomszédos árakat is publikálja. Ez jó felvetés.”

Nemrég összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az üzemanyagárakkal kapcsolatban.

(Borítókép: Nagy Márton 2023. február 20-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok