Index Vakbarát Hírportál

Suppan Gergely: A magyar növekedés az élmezőnybe tartozik

2024. április 30., kedd 13:56

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza szerint a rendelkezésre álló nemzetközi adatok alapján „a magyar növekedés nemzetközi összevetésben kiemelkedőnek számít és egyértelműen az élmezőnybe tartozik. Negyedéves alapon jelenleg az unión belül a második legnagyobb a magyar növekedés, olyan országokat megelőzve, mint

Suppan úgy véli, a magyar növekedés éves alapon is előkelő helyen áll, a harmadik legmagasabb előrelépést érte el a magyar gazdaság az uniós országok között, megelőzve Portugáliát, Belgiumot, Franciaországot, Lettországot, Olaszországot, Csehországot, Németországot és Ausztriát.

Suppan Gergely hozzátette,

az unió negyedéves alapon 0,3 százalékkal bővült, míg éves alapon 0,5 százalékos növekedést produkált. Azaz a magyar gazdaság az unió növekedési ütemét negyedéves alapon több mint 2,5-szeresen, éves alapon közel 3,5-szeresen múlta felül. Így tovább folytatódhat, sőt gyorsulhat a gazdasági felzárkózás.

A kormány célja, hogy idén 2,5 százalékos növekedést elérve újrainduljon, jövőre pedig 4,1 százalékos bővülést elérve magasabb fokozatba kapcsoljon. Ehhez a ma napvilágot látott gazdasági eredmények megfelelő alapot biztosítanak – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Rovatok