Az MBH Bank együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal, valamint a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal.
A pénzintézet csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, hogy a partnerség legfőbb célja a versenyképesség és a hozzáadott érték növelése az ágazatban, hogy elősegítsék a magyar élelmiszerek térnyerését a magyarországi és a nemzetközi piacokon.
A közlemény szerint az együttműködés során a felek válaszokat keresnek a szektort érintő meghatározó kérdésekre is, mint az éghajlatváltozás, a fenntartható gazdálkodás és a zöld átmenet, a munkaerőhiány, az alacsony fokú integráció vagy az importkitettség.
A magyar agrárkibocsátás 80 százalékát adó négy szakmai szervezet vezetője egyetértett abban, hogy a következő években növelni kell az élelmiszer-termelés és feldolgozás hatékonyságát. Az MBH Bank tájékoztatása szerint a magyar élelmiszergazdaság részesedése 2 százalék az EU mezőgazdasági kibocsátásából, 1,2 százalék a közösség élelmiszeriparából, míg a tágabb értelemben vett ágazat részesedése 1,8 százalék körül van.
Magyarország részesedése az unión belüli gabonaexportból eléri a 10 százalékot, de a megtermelt áru feldolgozatlanul, alacsonyabb hozzáadott érték és profit mellett hagyja el az országot. Ismertették: az ágazat jövedelmezősége az EU-szint 90 százalékát, a munkaerő hatékonysága a 45 százalékot éri el, és a hozzáadott érték aránya 20 százalék körüli az élelmiszeriparban.
A most kezdődő vidékfejlesztési program keretében mintegy 1500 milliárd forint jut a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére – idézte a közlemény az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesét, Szabó Leventét. Ahhoz, hogy ez a stratégiai ágazat megbirkózzon a kihívásokkal, fejlesztésekre, beruházásokra, korszerű banki termékekre van szükség – tette hozzá.