Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány az üzemanyagárakról

2024. május 8., szerda 14:53 | aznap frissítve

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán 15 órakor a kormányülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről. Ugyanis lejárt a korábban meghirdetett kéthetes türelmi idő. A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért rend van.

„A mai ülésén a kormány úgy látta, hogy az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak, és ennek a kérésnek eleget téve a szomszédos árakhoz közelítették az áraikat” – kezdte a kormányülés utáni sajtótájékoztatót Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ma reggel is történt további bejelentés az üzemanyagár-csökkentés tekintetében, miszerint péntektől a 95-ös benzin 616, a gázolaj pedig 607 forintba fog kerülni.

A tárcavezető elárulta, hogy a kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők azon javaslatát, miszerint a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát vegyék figyelembe, azaz kerüljön ki a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária.

Emlékeztetett: a KSH már a múlt héten is publikálta a szomszédos országok üzemanyag árainak átlagát, és a kormány úgy döntött, hogy ennek a kérésnek eleget tesz, tehát a referenciaérték a szomszédos országok értéke lesz (kivéve Ukrajnát). Ennek alapján az értékelést úgy végzik, hogy ehhez hasonlítják a kereskedők alkalmazkodását.

A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért, ha szabad így mondani, rend van, természetesen a rendnek fönt kell maradnia

– hangsúlyozta Nagy Márton. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy miután ezt elértük, itt is kell tartani az árakat, a szomszédos országok szintjén, ezt a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől.

„Továbbra is vizsgálni fogjuk az üzemanyagárakat, és kéthetente rá fogunk nézni. Ez alapján a kormány úgy látja, hogy a koordináció és együttműködés keretében, illetve az önkéntes vállalás keretében elégségesnek bizonyult a kormány intervenciója.”

A miniszter úgy fogalmazott, hogy „az üzemanyag-kereskedők ezeket az árcsökkentéseket a profitmarzsokban le tudják nyelni,

tehát egyik kereskedő sem szembesül a csökkentés következtében veszteséggel.

Nagy Márton szerint a beavatkozás sikerrel járt, de a következő hetekben, hónapokban szeretnék, ha ezt a szintet a kereskedők fenntartanák, és a szomszédos országok átlaga továbbra is erős referenciapontként szolgálna.

Előzmények

Az üzemanyagárakról már régóta vita folyik a közéletben.

Majd pontosan két hete a gazdasági miniszter bejelentést tett. Nagy Márton kifejtette, a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között van egy megállapodás, amely alapján a hazai üzemanyagáraknak a régiós átlagáraknak megfelelően kell alakulniuk. Annak érdekében, hogy ezt a megállapodást érvényre juttassák, 

a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy az árcsökkentés ellenére a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén még mindig 27 forint az eltérés, ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosan kéri a kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat a lehető legrövidebb időn belül. Ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevetésének lehetőségét, és lépni fog.

A kormány időt adott az üzemanyag-kereskedőnek, méghozzá két hetet, hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza. Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha az üzemanyag-kereskedők nem térnek vissza a régiós átlagárakhoz.

Zuhannak az árak, de a kormány miatt?

Most szerdán a korábban említett kéthetes türelmi idő járt le. Érdemes arra is kitérni, hogy a holtankoljak.hu adatai szerint április 24-én a 95-ös benzinért 650, míg a gázolajért 639 forintot kellett fizetni. Ezzel szemben ma az átlagárak a 95-ös benzinnél 624, a gázolaj esetén pedig 612 forint környékén álltak.

TEHÁT az elmúlt A KÉT HÉTBEN A BENZIN ára 26, A GÁZOLAJé PEDIG 27 FORINTOT CSÖKKENT.

Illetve a legfrissebb hírek szerint április 10-től a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolajért pedig bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak. Ha a kutakon is érvényesítésre kerül ez a változás, úgy a hét második felében az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

Amennyiben ezeket az árakat szélesebb perspektívában nézzük, úgy leszögezhető, hogy április eleje óta (amikor a 95-ös benzin 645, míg a gázolaj 652 forintba került literenként, valamint a kormány kiemelten elkezdett foglalkozni a témával),

a benzin nagyjából 30, míg a gázolaj 45 forintot esett.

Azonban érdemes kiemelni, hogy az üzemanyagárakat számos tényező befolyásolja: azon túl, hogy itt is érvényesülnek a piac keresleti és kínálati szabályai, a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, a geopolitikai konfliktusok, a profittartalom és a forintárfolyam együttesen mozgatják az árakat – ahogy azt egy Szájbarágó keretében tisztáztuk.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ezt az Indexnek korábban úgy részletezte, hogy a benzin esetében a nyári specifikációra való áttérés szezonális hatása, a tervezett finomítói karbantartások és az ukrán dróntámadások miatti oroszországi finomítói kiesések voltak a fő mozgatórugók.

A szövetség szerint az elmúlt időszakban a gázolajnál a gyenge kereslet ellensúlyozta a folyamatos finomítói karbantartások okozta kínálat-visszaesést. Eközben növekszik az európai dízelimport is, amely – a forintárfolyam jelenlegi stabilitása mellett – ugyancsak árnövelő hatást gyakorolt a hazai és régiós üzemanyagárakra. Ahogy azt korábban megírtuk: az északi-tengeri Brent típusú olaj ára a két héttel ezelőtti hordónkénti 89,25-ről 83,31 dollárra csökkent egy hét leforgása alatt, tehát múlt hét péntekre.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok