Index Vakbarát Hírportál

Ennyi adót lehet visszaigényelni a gázolaj után

2024. május 9., csütörtök 19:00

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. A korábbi Kormányinfón elhangzottaknak megfelelően megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy május 1-jétől a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik – jelentette be az agrárminiszter.

Nagy István kiemelte, a kormány ígéretének megfelelően a gabonaágazat helyzetének javítását célzó ötpontos intézkedéscsomagjának egyik elemeként a jövedékiadó-visszatérítés mértékének növeléséről döntött. A közlemény szerint az európai agráriumban kialakult piaci zavarok miatt – amelyeket elsősorban az Ukrajnából korlátozások nélkül beáramló termények dömpingje okoz – a kormányzat újabb segítségnyújtásként a gázolaj után fizetett adó visszaigénylés mértékének módosításáról döntött.

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után fizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető, míg az ezt megelőző években mindössze 82, illetve 83,5 százalékban határozták meg.

most ezt 90, illetve 90,5 százalékra emelik, ami hektáronként átlagosan mintegy 400 forintos többletet jelent a gazdálkodónak.

Az intézkedés nagyságrendileg összesen 1-2 milliárd forintnyi éves többlettámogatást eredményez az agrárágazat számára. „Míg számos uniós tagállamban a gazdálkodók a gázolaj adóvisszatérítésének megvonása miatt adnak hangot elégedetlenségüknek, addig Magyarországon emelkedik a visszatérítés mértéke” – mondta Nagy István.

A tárcavezető úgy zárt, hogy tavaly ezen a jogcímen 22,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók a hazai költségvetésből. És kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésénél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter lehet hektáronként.

Április derekán egy Kormányinfón jelentette be a kormány, hogy 5 pontos intézkedésről döntöttek:

  1. Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelezettséget írnak elő, érkezzen bármely országból.
  2. A Magyar Államkincstár a tavalyi terület- és állatalapú támogatások kifizetését május 30-ig teljesíti.
  3. Agrár Széchenyi-kártyához legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a kormány.
  4. Egymilliárd forint éves többlettámogatást adnak a gázolaj után fizetett adó visszaigénylésére.
  5. Beruházásösztönzés: összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz.

Rovatok