Index Vakbarát Hírportál

Beperelte az amerikai kormányt egy kínai cég

2024. május 14., kedd 07:26

A kínai székhelyű Hesai Group hétfőn beperelte az amerikai kormányt, amiért a lidar fényérzékelő és távolságmérő szenzor gyártója felkerült a pekingi hadsereggel állítólag együttműködő vállalatok listájára.

Az önvezető autóknak és a vezetéstámogató rendszereknek háromdimenziós térképet segít készíteni az útról a Hesai lidar rendszere. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azonban januárban felvette több mint egy tucat más vállalattal együtt egy olyan listára, amely a pekingi hadsereggel együttműködő cégeket tömöríti. Bár a listára kerülés nem jár azonnali tiltással, figyelmeztetést jelent az amerikai szervezetek és vállalatok számára a velük való üzletkötés kockázatairól.

Egyetlen kínai kormányzati vagy katonai szervezet sem próbált befolyást vagy ellenőrzést gyakorolni a Hesai Csoport vezetésére, stratégiájára vagy kutatás-fejlesztési tevékenységére

– szögezte le a Hesai keresetében, amelyet az Egyesült Államok kormánya ellen indított a listán való szereplése miatt. Hozzáteszik, hogy a vállalat többségi tulajdona Kínán kívüli részvényesek kezében van. A vállalat azt állítja, hogy „súlyos reputációs kárt, a részvények árfolyamának jelentős csökkenését és elvesztett üzleti lehetőségeket” okozott a listára való felvételük.

A védelmi minisztérium közölte, hogy nem kommentál peres ügyeket.

A hétfői perben a New York-i listán tavaly év eleje óta szereplő Hesai azt állította, hogy a minisztérium „nem adott figyelmeztetést, nem adott magyarázatot, és nem adott lehetőséget a védekezésre a listára kerülés előtt”. A kormány nem adott érdemi választ a törlésre vonatkozó kéréseire, illetve a kérdés peren kívüli megoldására irányuló erőfeszítésekre – fogalmaz a vállalat, hozzátéve, hogy kizárólag kereskedelmi és polgári felhasználásra tervez és gyárt termékeket – írja a Reuters.

Egyes amerikai törvényhozók aggodalmukat fejezték ki az AV-technológia (ilyen a lidar is) kínai cégek által történő használatával kapcsolatban, hivatkozva az amerikai emberekről gyűjtött és Kínával esetlegesen megosztott adatok állítólagos kockázataira.

Rovatok