Index Vakbarát Hírportál

Két kínai autómárka is betört a magyar piacra

2024. május 16., csütörtök 13:16

A Duna Autónak köszönhetően mostantól két új kínai autógyár – a SERES Automative és a DFSK Motor –járművei is megvásárolhatók lesznek a magyar piacon. Magyarországon a tervek szerint az év végéig 4-6 kereskedésben kezdik meg a két márka forgalmazását. Ezzel a cégcsoport immár 27 autómárkát értékesít, amelyből négy kínai.

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői – írja az MTI.

A megállapodás szerint a Duna Autó a kínai gyártónak a NEV (new energy vehicle, új energiákkal hajtott) kategóriába sorolt SERES modelljeit, valamint a DFSK márka hagyományos és elektromos személyautóit és kisteherautóit fogja forgalmazni.

Az aláírás alkalmából Ormos Péter, a Duna Autó csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy a csoport stratégiájának értelmében az autóiparban zajló átalakulások jelentős szereplője kíván lenni Magyarországon, ezért döntött úgy, hogy a kínai gyártó partnere lesz.

A Duna Autó értékesítési portfóliójába mostantól 27 autómárka tartozik, ebből 4 kínai, közülük háromnak kizárólagos importőre.

A SERES Kínában a legnagyobb NEV járműgyártók között van, alkatrész-beszállítóból vált az autóipari technológiai fejlesztések éllovasává. Modellpalettája 2022-re alakult ki, azóta dinamikus növekedést produkál, napjainkban már 70 országban van jelen. A SERES európai központját is létrehozta már, és létesített egy központi alkatrészraktárt, az év során pedig 11 európai országban kezdi meg járműveinek forgalmazását.

Magyarországon a tervek szerint az év végéig 4-6 kereskedésben kezdik meg a két márka forgalmazását, de egy év alatt 10-15-re bővülhet a számuk. A jövő év végére a SERES 1000-1200 jármű eladásával egyszázalékos piaci részesedést remél a magyarországi újautó-piacon.

A Duna Autó cégcsoportja Ormos Péter tájékoztatása szerint mintegy 6000 autót értékesített 2023-ban. A vezérigazgató arról beszélt, hogy az előzetes adatok szerint a cégcsoport árbevétele tavaly elérte az 51 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig meg fogja haladni az 1 milliárdot.

A nyilvános cégadatok szerint a Duna Autó Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben 38,5 milliárd forint volt a 2021. évi 38,6 milliárd forint után. Az adózott eredménye tavaly 1,24 milliárd forint, egy évvel korábban pedig 622 millió forint volt.

Rovatok