Index Vakbarát Hírportál

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

2024. május 20., hétfő 17:28

A 60 ezer köbméteres tározót két évig építették, és 23 millió euróba, azaz 8,921 milliárd forintba került. Az itt tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját – közölte hétfőn az OMV Petrom cég. A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe telt, és 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került. Az építmény a Dél-Romániában található Petrobrazi finomító területén található – idézte a közleményt az economedia.ro hírportál.

„A tározó tervezése és kivitelezése a legmodernebb szabványok szerint történt, melyek fokozott biztonságot nyújtanak a működés során” – olvasható a bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatóban.

A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van, és a dómfedél alatt egy belső úszó fedél biztosítja, hogy minimális mennyiségű gáz halmazállapotú szénhidrogén kerüljön a légkörbe. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

A tartály 15 méter magas, 53 tonnás, alumíniumból készült dómfedele a legnagyobb ilyen jellegű szerkezet Romániában.

Az 1934-ben átadott Petrobrazi a második legnagyobb romániai finomító. Éves finomítási kapacitása 4,5 millió tonna kőolaj. Az osztrák–román tulajdonban levő OMV Petrom által működtetett létesítményben benzint, gázolajat, cseppfolyósított földgázt, kerozint és más kőolajipari termékeket állítanak elő.

Rovatok