Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid Karácsony Gergelynek: Nem én mentem le kutyába

2024. május 21., kedd 09:45

Valótlanságokat állított Karácsony Gergely, a DK főpolgármester-jelöltje egy hétfő este megjelent interjúban – jelezte Vitézy Dávid kedd reggeli Facebook-bejegyzésében. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje több, Karácsony Gergelyhez köthető projektet is kifogásolt.

„Karácsony Gergely, a DK főpolgármester-jelöltje ma este egészen zavarba ejtő Telex-interjút adott, ahol fél órán át csak rólam beszélt, szünet nélkül mesélt általa kitalált történeteket, tett valótlan állításokat, illetve mindenféle alap nélküli spekulációkkal vádaskodott” – kezdte hétfőn késő este közzétett Facebook-bejegyzését Vitézy Dávid.

Ez jó jel, hisz ebből csak egyre lehet következtetni: Karácsony Gergely valószínűleg egyre rosszabbul áll a fővárosi adófizetők pénzén folyamatosan megrendelt közvélemény-kutatásaiban, hisz amúgy nem beszélne megállás nélkül rólam a kampány finisében

– fogalmazott az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje. Ezt követően kettő, szerinte kifogásolható városfejlesztési ügyről írt kritikusan. 

Bajcsy-Zsilinszky úti villamos

Vitézy megemlítette az egyrészt a Telexnek adott interjúból vett Karácsony Gergely-idézetet: „Nyilvánvaló, hogy abban, amikor azt mondom, hogy lesz pesti fonódó villamoshálózat, akkor az nem azt jelentette, hogy akkor megcsináljuk. Egy olyan időszakban, amikor éppen egy metrót meg egy hidat is felújítottunk, hogy akkor ez most egy csettintésre meg fog valósulni. Ez egy hosszú távú jövőkép, és ami időarányosan ebből megcsinálható, annak nagyon sok részét megcsináltuk.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a Karácsony-városvezetés az egész ciklusban szó szerint nem csinált semmit ez ügyben. Még a tervezésre szóló közbeszerzést sem írta ki a BKK mindmáig a 4 és fél év alatt, pedig már háromszor bejelentette a főpolgármester a beruházást a Facebookon az elmúlt két évben. Tervezni talán a metrófelújítással párhuzamosan is tudtak volna, ez a kifogás komolytalan

– fogalmazott Vitézy Dávid. Kifejtette: „Ez a projekt ma pontosan ugyanott tart, mint ahol tíz éve abbahagytuk – a megvalósíthatósági tanulmány 2014-ben elkészült, a tervezés azóta sem kezdődött meg. Tarlós István felelős ebből 5 évnyi csúszásért, ő nyíltan ellenezte ezt a projektet a BKK-ból való távozásom után, Karácsony viszont a programjában büszkén szerepeltette – mégse történt azóta se semmi. Miért kell ilyen nyilvánvaló dolgokban is valótlant állítani?”

Rakpart

A főpolgármester-jelölt a rakpart ügyével folytatta, itt szintén egy friss Karácsony-idézettel kezdett:

Zajlik a rakpart tervezése, a vége felé ér.

Ezzel kapcsolatban Vitézy Dávid elmondta: „Egész pontosan ugyanez volt a státusz 5 éve is – Tarlós akkor azzal zárta a ciklust, hogy mindjárt kész a tervezés. A tervpályázatot még a BKK készítette elő tíz éve (!), a tervpályázat 2015-ben zárult, 2019-re a tervezés jóformán kész volt. Aztán nem történt évekig semmi. Jó ideig senki nem értette, miért. Aztán 2022-ben a parlamenti választás után néhány nappal Karácsony Gergely nagy port kavart Telex-interjúban vallotta be, hogy: »A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá«.”

Tehát: a projekt évekig állt, mert Karácsony Gergelynek fontosabb volt a miniszterelnök-jelölti kampány, mint a rakpart terveinek koncepcionális módosítása. Ezek után pedig az egész addig elkészült tervcsomagot kidobták, és új szerződést kötöttek – hogy autómentes lehessen a rakpart.

„Erre hol tartunk ma? Pont ugyanott, mint 5 éve, amikor Tarlós leköszönt” – fogalmazott Vitézy. Az ellentmondásokra a következőképp mutatott rá a főpolgármester-jelölt: „Idézem a mai Karácsonyt ismét a Telexből: »olyan kialakítást teszünk meg, amely nem zárja ki az autóforgalmat«.

Tehát: sokévnyi időhúzás után a parlamenti választás után felébredt az autómentesítő bátorság, majd az újabb, immár önkormányzati választás közeledtével most ismét elmúlt, és a Tarlós-féle eredeti koncepció mégiscsak jó lesz. Így aztán a ciklusban végül nem történt semmi.

Főpolgármester úr! Azt hiszem, a fentiekből is világosan látszik: nem én mentem le kutyába. Egyre több budapesti látja ezt a folyamatos felelősséghárítást, panaszkodást, másokra mutogatást és halogatást – elég csak a mai interjút meghallgatni. Már csak húsz nap, addig kibírjuk. De nagyon kínos” – zárta a bejegyzést Vitézy.

Rovatok