Index Vakbarát Hírportál

Kijöttek az adatok: ennyien ruccantak ki áprilisban Magyarországon

2024. május 29., szerda 08:59

Bár a hosszúhétvégék eltérő időbeli eloszlása éves bázison okozott némi csökkenést idén áprilisban a turisztikai szálláshelyeken, összességében továbbra is felfelé ívelő pályán a hazai turizmus, amely az előrejelzések szerint rekordévet zárhat.

A vendégek száma összességében 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal csökkent 2024. áprilisban éves bázison a turisztikai szálláshelyeken, amit részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék 2023 áprilisához képest eltérő időbeli eloszlása okozott. Idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-hez nem kapcsolódott hosszú hétvége – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A vendégéjszakák 71 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták az idei negyedik hónapban, ahol a forgalom 5,5 százalékkal elmaradt az előző évitől. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Ezek a kedvelt úti célok

A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2 százalékkal emelkedett, a Balatonnál 8,9 százalékkal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26 százalékkal), a leginkább pedig (51 százalékkal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2 százalékkal nőtt, a Balatonnál 6,7 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Kiváló első harmad

A turisztikai szálláshelyeken 7,7 százalékkal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak 2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 4,8, a külföldiek 10 százalékkal több (4,7 millió, illetve 5,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A Magyar Turisztikai Ügynökség rekordévet jósol idén a hazai turizmusnak.

Rovatok