Index Vakbarát Hírportál

Az MNB óvatossági intézkedések megtételét javasolja az OTP Banknak

2024. május 29., szerda 19:16

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenységével kapcsolatban. A lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenységgel, fizetési forgalommal kapcsolatban kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont.

Ezek a kockázatok a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A jegybank közleményében kiemelte: célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítse az OTP Bank felső vezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport szerint elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalásoknál.

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére – írják a közleményben.

Az OTP Banknak – az OTP Bank igazgatósága által is jóváhagyott – üzleti és cselekvési tervet kell benyújtania az MNB-nek, és a fentiek teljesítéséről rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek

– tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte: a háború kitörését követően haladéktalanul megkezdték az oroszországi tevékenységük csökkentését, ennek is köszönhető, hogy az MNB most közölt elvárásainak teljesítése nem befolyásolja az OTP Bank menedzsmentjének 2024-es csoportszintű várakozásait.

Az OTP csoport oroszországi tagjának helyi hitelpiaci részesedése a 2024. első negyedéves adatok alapján mindössze 0,14 százalék, a teljes OTP csoporton belüli részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,2 százalék.

Az OTP Oroszország 2022 eleje óta 85 százalékkal csökkentette vállalati hitelállományát.

A háború kezdete óta 39 százalékkal csökkent az OTP oroszországi fiókhálózata és 25 százalékkal a dolgozói létszáma – írták.

Az Oroszországból induló és oda irányuló nemzetközi fizetési szolgáltatásait az OTP csoport már korábban jelentősen korlátozta, ennek keretében például teljesen megszüntette az Oroszországot érintő, amerikai dollárban végzett ügyféltranzakciókhoz fűződő szolgáltatásait, és fő szabály szerint nem teljesít Oroszországot érintő, EGT-n és Nagy-Britannián kívülről vagy az ezeken kívülre indított eurótranzakciókat – tájékoztatott az OTP a BÉT honlapján.

Rovatok