Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs az Economxnak: Ezekből a multikból nem kérünk

2024. május 29., szerda 14:09

A miniszterelnök politikai igazgatója az Economx Exclusive című műsorában Pogátsa Zoltánnak elmondta: bár a magyar gazdaság jelentős növekedést ért el az elmúlt évtizedekben, további fejlődés és innováció szükséges ahhoz, hogy elkerülje a visszaesést, és valóban gazdag, fejlett országgá váljunk. Elmondta azt is, hogy mely multikból „nem kérnek emiatt”.

A közepes fejlettség csapdája egy még ma is velünk élő gazdasági probléma. Ez azt jelenti, hogy „már nem vagyunk szegények, de nem vagyunk elég gazdagok sem” –  mondta Orbán Balázs az Economx Exclusive podcastban.

Kifejtette: minden ország stratégiai célja, hogy gazdag és fejlett legyen, és e kérdéskörrel kapcsolatban gyakran arra keresik a választ az elemzők, milyen problémák vezetnek oda, hogy egy-egy országnak nem sikerül a kitörés a közepes fejlettségből. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a sikertelen próbálkozások száma sokkal magasabb volt az elmúlt fél évszázadban, mint a sikeres országoké.

Mint elhangzott, a közepes fejlettség csapdájából az újraiparosítással lehet kitörni, Írország például a geopolitikai adottságait kihasználva kapcsolódott be a globális pénzügyi rendszerbe. Orbán Balázs szerint emellett a következő tényezők elengedhetetlenek a folyamat zavartalan végbemeneteléhez:

A magyar gazdaság halad ezen az úton, azonban még sok teendő van. Orbán Balázs ehhez kapcsolódóan kiemelte: háromezerről tizenkétezerre nőtt az exportképes vállalatok száma, ami rendkívüli mértékű növekedés. Ezek között vannak kis- és középvállalatok is, amelyek elsősorban régiós területen gondolkodnak, a hazai nagyvállalatok jó része azonban világszerte terjeszkedik.

A miniszterelnök politikai igazgatója arra is kitért, hogy a fejlődési szintben egyértelmű javulás látszik, a magyar gazdaság a világválság óta 40 százalékos növekedést tudott elérni, ezzel kilépve a közepes fejlettségből. Az azonban még nagyobb veszély, hogy visszaesünk, ahhoz pedig, hogy ez ne történhessen meg, még 100 százalékos emelkedésre van szükség.

Magyarország nem vár olyan multinacionális cégeket az országba, akik nem hajlandók bekapcsolódni a kutatás-fejlesztési programok vérkeringésébe

– húzta alá Orbán Balázs, aki a házigazda, Pogátsa Zoltán közgazdász felvetésére beszélt többek közt a tanárbérekről és a magyar oktatás helyzetéről is.

A teljes adás itt megtekinthető: 

Rovatok