Index Vakbarát Hírportál

Csúszik az új otthonfelújítási program, a minisztérium is megerősítette

2024. május 29., szerda 17:30

Nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék, így aki a következő hetekben indítaná el az igénylést a bankfiókokban, az egyelőre nem fogja tudni ezt megtenni. A Portfolio szerint néhány hetes csúszásról van szó.

Június 3-án, jövő hétfőn indult volna el az új otthonfelújítási hitelprogram a kormány tervei szerint, a Portfolio értesülései szerint azonban nem készült el időben a kamatmentes hiteltermék. A lap úgy tudja, néhány hetes csúszásról van szó.

Két független forrás alapján is azt az információt kapták, hogy a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel, így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit).

Nem pénzkérdés áll a háttérben, vagyis nem a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetében elkülönített 108,24 milliárd forintos keretösszeg finanszírozása körül akadtak gondok.

A Portfolio cikke szerint folyamatosak a szakmai konzultációk a program részleteiről a közvetítő bankokkal, és utóbbiak ugrásra készen állnak már az indulásra. Ugyanakkor a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre.

Az április 26-án közzétett és május 6-áig véleményezhető társadalmasított tervezet szerint ebben lenne szó többek között olyan, az igénylők számára is releváns részletekről, mint a hitel nyújtásához szükséges jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató meghatározása, az utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás feltételei, az utóbbihoz szükséges számlák ellenőrzése és a szállítói előleg szabályai.

A minisztérium is megerősítette a csúszást

A Portfolio később arról írt, hogy a Nemzetgazdasági és az Energiaügyi Minisztérium is megerősítette, hogy később indul az új otthonfelújítási program az eredetileg tervezett június 3-ánál.

Azt írták, hogy a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását.

A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

Rovatok