Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak a gazdagrétiek a Madárhegyre szánt 270 lakásos társasház felhúzása ellen

2024. május 30., csütörtök 12:57

Hiába kezdtek tereprendezési munkálatokba a XI. kerületben a Bayer Construct munkatársai, a helyiek közül már több mint háromezren írták alá petíciót a 20 ezer négyzetméteres zöldterület beépítése ellen, a megindult munkálatok ezért leálltak.

Az rtl.hu-t arról tájékoztatta az érintett önkormányzat, hogy a 20 éve magántulajdonban lévő telken a Bayer Construct húzna fel egy nagyjából 11 méteres, 270 lakásos társasházat. A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amelyet mindenki használhat majd. 

A lakók többek között azért tiltakoznak, mert szerintük a klímaválság idején megengedhetetlen fákat kivágni, továbbá attól tartanak, nem lesz elég hely az amúgy is hiányos infrastruktúra kiépítésre. A munkálatok mindössze néhány napig zajlottak, cég a szabályoknak megfelelően végezett-e tereprendezést.

A helyszínre az elmúlt napokban a rendőrség is többször kilátogatott, mert a lakók jelezték, hogy szabálytalanul irtották a növényzetet a Hosszúréti utcában. A rendőrség azonban nem talált szabálytalanságot, de az irataikat átküldték az önkormányzatnak, hogy az megvizsgálhassa, a tereprendezés önkormányzati rendeletbe ütközött-e.

Az épületet 3-4 emeletesre tervezik, magassága pedig a kerülettel kötött megállapodás alapján legfeljebb 11 méteres lenne.

Engedély még nincs

Az önkormányzat arról számolt be a csatornának, hogy építési engedély és hivatalos terv még nincsen, a lakók többek között ezért lepődtek meg, hogy elkezdődtek a tereprendezési munkák.

A helyiek szerint, ha még több száz ember költözne a helyszínre, akkor túltelített lenne az infrastruktúra, ezért a lakók azt szeretnék, ha a helyi vagy a fővárosi önkormányzat kisajátítaná a területet, a szomszédos telkeket pedig védetté nyilvánítanák. Hogy elérjék céljukat, petíciót is indítottak, amelyet már több mint háromezren aláírtak és a fővárosi önkormányzathoz is eljuttatták. 

Az MSZP-s Keller Zsolt azt mondta az rtl.hu-nak, hogy szerinte szinte lehetetlen, hogy a XI. kerületi önkormányzat, vagy a főváros kisajátítja a területet, mert az legalább 4-5 milliárd forintba kerülne, ekkora forrás pedig nem áll a rendelkezésükre. Ezen kívül jogilag sem tudják megakadályozni az építkezést, mert az engedélyeztetés már a kormányhivatalokhoz tartozik, változtatási tilalmat pedig csak egyszer lehet elrendelni 3 évre – ez utóbbi lehetőséggel már éltek egyszer 2020-ban. Arról is beszélt a csatornának, hogy a kerületi vezetés megállapodott a céggel, így várhatóan több ponton is kisebb konstrukció valósul meg. 

Az előző önkormányzat ráadásul megemelte az eredetileg 40 százalékos beépíthetőségi határt, annak lecsökkentése pedig nagyon hosszú jogi procedúrához vezetne és kártérítési kötelezettséggel járna.

Rovatok