Index Vakbarát Hírportál

Az Index megtudta, miért csúszik az otthonfelújítási program

2024. május 30., csütörtök 11:07

Nagy érdeklődés övezi az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére felhasználható, vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt kombináló otthonfelújítási támogatási programot, amelynek rajtja ugyanakkor néhány hetet csúszik. Ennek okairól a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank egyik vezetője számolt be az Indexnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a következő kormányülésen dől el, hogy pontosan mikor és milyen feltételek mellett igényelhető az otthonfelújítási hitelprogram.

Szerdán hozta a portfolio.hu azt a hírt, miszerint néhány hetet csúszik a korábban elsőként az Index által megszellőztetett otthonfelújítási program rajtja. A támogatási konstrukció az eredeti tervek szerint június 3-án, vagyis jövő hétfőn indult volna, ám a portál azt írta: a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel, így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre a programot koordináló MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit), ezért csúszik a program rajta.

Utóbbit, vagyis a csúszást, a Nemzetgazdasági és az Energiaügyi Minisztérium is megerősítette a portálnak. Azt írták, hogy a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel a következő kormányülésén véglegesítik az otthonfelújítási program kiírását. A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

Reagált az MFB

Az Index az MFB-hez fordult, hogy valóban a technikai feltételek hiányossága miatt csúszik-e a projekt.

Az MFB minden feladatot elvégzett, ami a program eredetileg tervezett, június 3-i indulásához szükséges volt. A kölcsönigénylés dokumentációja elkészült, és a teljes MFB Pont Plusz fiókhálózat is felkészült az ügyfelek fogadására

– válaszolta Demkó-Szekeres Zsolt, a pénzintézet üzleti vezérigazgató-helyettese.

Az otthonfelújítási hitelprogram európai uniós forrásból, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből valósul meg, ami a források felhasználását szabályozó részletszabályokkal és kötöttségekkel rendkívül bonyolult hátteret jelent. „Az MFB és az érintett minisztériumok célja az, hogy a keretrendszer összetettsége ellenére olyan programot indítsanak el, ami közérthető és a lehető legszélesebb körben elérhető” – tette hozzá Demkó-Szekeres Zsolt, aki megjegyezte: a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium szerdai sajtóközleményében is rámutatott:

nem az MFB késése jelenti a későbbi indulás okát, hanem az a kormányzati szándék, ami az ügyfelek érdekeit helyezi előtérbe.

A vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a társadalmi egyeztetésre beérkezett, kimagasló számú és mélységű javaslat mentén intenzív szakmai munka zajlik annak érdekében, hogy a lehető legjobb konstrukció álljon a felújítást tervezők rendelkezésére. „Csak így garantálható, hogy minden érdeklődő időben és felkészülten tudja beadni az igénylését, illetve sikeresen meg tudja valósítani a korszerűsítési munkákat.”

A sajtóban megjelent állításokkal szemben mind az MFB, mind az MFB Pont Plusz hálózat működtetésében részt vállaló kereskedelmi hitelintézetek a tervezett határidő előtt, már most készen állnak az indulásra. Az MFB ugyanakkor üdvözli a kormány azon döntését, hogy a legmagasabb szinten tárgyal a program feltételeiről. A bank szorosan együttműködik minden érintett intézménnyel annak érdekében, hogy 20–25 ezer ingatlan energetikai korszerűsítése a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban megvalósulhasson

– mondta Demkó-Szekeres Zsolt.

(Borítókép: Constantinis / Getty Images)

Rovatok