Index Vakbarát Hírportál

Reagált a kormány, hamis hírek terjednek a fizetésekről

2024. május 31., péntek 14:04

Minden hamis híresztelés ellenére tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek, idén pedig éves szinten 5-6 százalékkal nőhet a reálbér – szögezte le pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca feltehetően így kívánt reagálni egy péntek reggel megjelent hírre.

„A dolgozók jelentős része tapasztalhatta, hogy az utóbbi években – főleg tavaly – csökkent a nettó keresete vagy annak reálértéke. Vagyis a vágtató infláció mellett jóval kevesebbet tudott vásárolni a pénzéért, mint korábban” – írta pénteken a 24.hu.

Nem sokat kellett várni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) reakciójára. A tárca a közleményében leszögezte: 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete egy év alatt 47 ezer forinttal, 379 836 forintra emelkedett,

azaz minden hamis híresztelés ellenére tavaly is nőtt a dolgozók nettó bére.

Az NGM álláspontja szerint tavaly a bérdinamika magas volt, a bruttó bérek 14 százalékkal emelkedtek. A reálbéreket a háborús infláció csökkentette, azonban a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően letörte, és visszaszorította az inflációt. Ezt olyan intézkedések segítették, mint az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás – összegezték.

Soha nem látott magasságba

A közlemény szerint mindennek eredményeképpen tavaly szeptember óta – a korábbi években megszokott módon – újra emelkedik a fizetések vásárlóereje, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

2010 és 2023 között a reálbérek összességében mintegy 70 százalékkal nőttek, tehát egy család ma sokkal jobb helyzetben van, sokkal több mindent tud vásárolni a fizetéséből, mint a „dollárbaloldal” kormányzása idején. A legutóbbi márciusi adatok szerint pedig 9,9 százalékkal emelkedett a reálbér, ráadásul a tárca szerint soha nem látott magasságba emelkedett a bruttó átlagfizetés – meghaladta a 658 ezer forintot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte:

A Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány nemcsak 1 millióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben.

Külön kiemelkedő eredménynek értékeli a minisztérium, hogy a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett: míg az átlagbér is több mint a háromszorosára nőtt, addig a minimálbér ma már 3,6-szor akkora, mint a „dollárbaloldal” kormányzásának idején.

Az alacsony inflációnak és a továbbra is magas bérdinamikának köszönhetően idén 5-6 százalékkal nőhet a reálbér az év egészét tekintve, ezzel hozzájárulva a fogyasztás helyreállásához, így a növekedés mértékének fokozásához – összegezte az MTI.

Rovatok