Index Vakbarát Hírportál

Hiába a bajnoki cím, régen látott veszteséget termelt a Ferencváros

2024. május 31., péntek 13:51

Öt év után ismét veszteséges lett a Fradi, ami többek között a megugró kiadásoknak és az elmaradó bevételeknek is „köszönhető”.

A Ferencváros futballcsapata mögött álló FTC Labdarúgó Kft. az elmaradó bevételek, a megugró kiadások és az árfolyamveszteség miatt 932 millió forint veszteséggel zárta a 2023-as évet, amire már öt éve, vagyis 2018 óta nem volt példa – írta meg a 444 az e-beszámoló alapján. A lap szerint így már nem is annyira meglepő, hogy a klub egy új külföldi szponzor megszerzésén dolgozik.

A magyar futballklubok közül a Ferencvárosnak van a legnagyobb költségvetése, körülbelül 16,5 milliárd forint. Tavaly 8,2 milliárd forinthoz jutott értékesítésből a korábbi 6,6 milliárd után, egyéb bevételként pedig  8,4 milliárdot könyvelt el a korábbi 10,6 milliárd helyett.

Mint írják, a személyi jellegű költések nem változtak, az anyagjellegűek viszont 1,5 milliárd forinttal nőttek: a korábbiaknál többet költhettek utazásokra, edzőtáborokra és játékosügynökökre.

Ami az alkalmazásban állók fizetését illeti, a Fradinál az átlagos havi bér bruttó 2,9 millió forint, de ebben minden alkalmazott fizetése benne van, tehát nemcsak a játékosoké, hanem többek között az irodistáké és marketingeseké is. 

A Gazprom lehet az új szponzor

Az Index is beszámolt arról áprilisban, hogy a Gazprom lehet nyártól a népligeti alakulat fő szponzora, amely évi több milliárd forintot hozhatna a Fradi konyhájára.

Az orosz cég korábban a labdarúgó-Bajnokok Ligájának és az UEFA-nak is az egyik legnagyobb támogatója volt, egészen az ukrajnai háború kitöréséig, akkor ugyanis szerződést bontottak a Gazprommal. 

A Ferencvárosi TC több témakörből álló hírlevelet is küldött a szurkolóinak, amelyben egy kérdőív kitöltésével Dejan Sztankovics munkájáról, illetve a nyáron érkező két szponzorról, az orosz Gapzromról illetve a kínai Huaweiről is elmondhatták véleményüket a válaszadók.

Rovatok