Index Vakbarát Hírportál

Év Magyar Autója 2025: már lehet nevezni a versenyre

2024. június 1., szombat 15:24

Az Autós Nagykoalíció (ANK) hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Magyar Autója díjakat. Nagy példányszámú online és printlapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, melyek lesznek 2025 „legmagyarabb”, a magyar piacon a „legjobb”, illetve a „legzöldebb” autói. A díjakra 2024. június 1-től szeptember 15-ig nevezhetik autóikat a gyártók és az importőrök.

Az Év Magyar Autója 2025 díjat a Magyarországon magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó mekkora hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve milyen szintet képvisel az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el az Év Magyar Autója 2025 díjat, amelyek kategóriájukban (elérhető árú autók, családi autók, flottaautók, prémiumautók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri dönt több kategóriában (kedvező árú villanyautók, legjobb villanyautók, legjobb hibridek) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók vagy hálózatból tölthető hibridek.

A Közönségdíj 2025 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak.

Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2025 kitüntetést is. Ezt azok az idehaza termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2024-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

Az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, a gyártók és importőrök összesen 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó, 2022-ben 58, 2023-ban és 2024-ben 39-39 autó közül választotta ki a zsűri a győzteseket. A 2025-ös évadban elsőként a Citroën (C3 Aircross), a DS (4 E-Tense), a Hyundai (Ioniq 5 N, Santa Fe phev, Tucson) és a Mazda (CX-80 két kategóriában) nevezett. A győzteseket 2025 tavaszán hirdetik ki, a díjakat a Budapest Automotive Summit 2025 konferencián adják át.

2024 győztesei

Az Év Magyar Autója 2024 díjat a gyártói kategóriában az Audi RS Q3 Sportback modellnek ítélték oda. Az Év Magyar Autója 2024 díjat különböző kategóriákban a Toyota C-HR, a Nissan X-Trail, az Opel Astra Sports Tourer, a Volkswagen Touareg, a Volkswagen Amarok, a BMW M2 Coupé és a Mazda CX-60 nyerte el. Az Év Zöldautója 2024-ban a Hyundai Kona, az MG4, az MG5, a BMW i5, a Nissan Townstar EV Van és a Lexus RZ modell lett. A Közönségdíj 2024 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal az Opel Astra Sports Tourer, míg az Év Beszállítója 2024 oklevelet a KION ITS Hungary érdemelte ki. A zsűri 2025-ben is megválasztja az Év Autós PR-szakemberét, az elismerést idén Varga Zsombor, az Toyota és Lexus márkák hazai importőrének PR-igazgatója kapta.

Rovatok