Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton Egyiptomban tárgyalt

2024. június 2., vasárnap 11:24

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Amr Talaattal, Egyiptom kommunikációs és információs technológiai miniszterével tárgyalt az észak-afrikai országban. A meghívásra Nagyot elkísérte egy 25 fős delegáció, amelyben magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselői kaptak helyet.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Amr Talaat, az Egyiptomi Arab Köztársaság kommunikációs és információs technológiai miniszterének meghívására, viszontlátogatás keretében Egyiptomba utazott. A tárgyalások főtémáját az információs technológia és a mesterséges intelligencia kérdéskörei jelentették – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményéből.

Egyiptom Észak-Afrika gazdasági szempontból egyik legkiemelkedőbb állama, GDP-jének értéke megközelíti a 400 milliárd dollárt, továbbá olyan kiemelkedő fontossággal bíró nemzetközi szervezet tagja, mint az Arab Liga és az Afrika Unió. Egyiptom technológiai fejlődése dinamikus, az előrelépés üteme kiemelkedő az afrikai kontinensen.

A mintegy 25 fős magyar küldöttség üzleti partnert kereső, technológiaintenzív tevékenységet végző magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből állt.

A delegációban részt vevő, döntően mesterséges intelligenciával, ipari automatizációs megoldásokkal, önvezető járművekkel, infokommunikációval foglalkozó szakemberek az egyiptomi partnerek érdeklődési területei alapján kerültek kiválasztásra.

Tevékenységük egyaránt lefedi a kutatás-fejlesztés, oktatás, vállalati digitalizációs szolgáltatások nyújtásának területét,

így minden esélyük megvan arra, hogy mind tudományosan, mind pedig üzletileg ígéretes kapcsolatokat építsenek ki kairói programjaik alkalmával.

Nagy Márton a találkozót illetően hangsúlyozta, hogy „a Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli a két ország közötti, infokommunikációra vonatkozó együttműködési megállapodás megkötésének szándékát”, éppen ezért a találkozók egyik célja a megállapodás tartalmi elmeinek végleges kialakítása volt.

Kiemelte, hogy az együttműködés a mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a Blockchain, a Fintech és az E-kereskedelem területére terjedhet ki, amely a pozitív gazdasági hatások mellett elmélyíti, és új szintre emeli a két ország közötti együttműködést.

Rovatok