Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton új tervekről rántotta le a leplet

2024. június 2., vasárnap 17:14

Magyarország 2024 őszén új, mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát fogadhat el – jelezte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az egyiptomi Információtechnológiai Ipari Fejlesztési Ügynökség (ITIDA) szervezésében létrejött üzleti fórumon tartott előadásában. Ezzel felgyorsítanák a digitális átállást, és megerősítenék a kkv-k versenyképességét.

Korábban megírtuk, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Amr Talaattal, Egyiptom kommunikációs és információs technológiai miniszterével tárgyalt az észak-afrikai országban. A meghívásra Nagyot elkísérte egy 25 fős delegáció, amelyben magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselői kaptak helyet.

A tárcavezető az egyiptomi Információtechnológiai Ipari Fejlesztési Ügynökség (ITIDA) szervezésében létrejött üzleti fórumon tartott előadást. A konferencia célja, amelynek fókuszában az infokommunikáció állt, a két ország közti gazdasági és technológiai együttműködések elmélyítése volt.

A versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez

– emelte ki Nagy Márton az előadásában az MTI tudósítása szerint. A miniszter elmondta, hogy Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöldátállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. 

Magyar–egyiptomi együttműködések

Nagy Márton ismertette hazánk mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó céljait is:

Ennek érdekében a magyar kormány az AI-jal kapcsolatos figyelemfelkeltő programok szervezése mellett külön figyelmet fordít a cégek oktatására, képzésére, továbbá az Európai Unió AI-rendeletére való felkészülésre.

Nagy Márton hozzátette, hogy Magyarország a leendő rendelet hatósági felügyeletével kapcsolatban támogatja, hogy a tagállami, nemzeti hatóságok felügyeleti tevékenysége mellett egy erre a célra létrehozott uniós szervezet, azaz hatóság vagy ügynökség jöjjön létre. Ez a szervezet iránymutatással és tanácsadással segítheti a tagállami hatóságok munkáját, adott esetben közvetlenül eljárva a határokon átívelő ügyekben.

Magyarország 2024 őszén új, a mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát fogadhat el

– emelte ki Nagy Márton. Ennek célja többek közt a digitális átállás felgyorsítása és a kkv-k versenyképességének további megerősítése. Nagy Márton végezetül szorgalmazta, hogy a mesterséges intelligencia területén a magyar és egyiptomi cégek, illetve egyetemek között minél több és egyre mélyebb együttműködés jöjjön létre.

Rovatok