Index Vakbarát Hírportál

Fontos változás jöhet az európai légi közlekedésben

2024. június 4., kedd 06:13

Spanyolország csaknem 150 millió eurós bírságot állapított meg a Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea légitársaságoknál. A madridi szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítette, hogy az utasoknak többletköltséget számoltak fel a kézipoggyászért. Az esetek után az egész unióban új szabványokat vezethetnek be a kézipoggyászokra.

Súlyos bírságot szabott ki a spanyol kormány négy diszkont-légitársaságra. A döntés szerint a kézipoggyász felvitelének többletköltsége miatt megsértették a fapados légitársaságok üzleti modelljét – írja az Economx a Der Spiegel cikke alapján.

A vizsgálat azután kezdődött, hogy a fapados légitársaságok szigorították a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat. Előfordult, hogy a hagyományosan a jegyárban szereplő szolgáltatásokat külön számlázták ki.

A portál szerint a Facua fogyasztóvédelmi egyesület panasza miatt a minisztérium tavaly nyáron indított szankciós eljárást,

azzal a céllal, hogy véget vessenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak. 

A madridi szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium összesen 150 millió eurós (mintegy 58,5 milliárd forintos) büntetést állapított meg a Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea légitársaságoknál.

Az indoklás szerint a kézipoggyászoknál felszámolt többletköltség sérti a törvényeket, ugyanis a reklámokban alacsony árakat hirdettek a légitársaságok, míg a kötelező járulékos költségekről nem tettek említést. Ezzel a fapadosok előnyösebb pozícióhoz jutottak a piacon a többi szolgáltatóval szemben, mivel az alacsony árak miatt jobban pozicionálhatták magukat a keresőkben.

EU-s kézipoggyász-szabályozás jöhet

Az Európai Fogyasztói Szövetség (BEUC) jogi és gazdasági igazgatója, Agustín Reyna a spanyol hatóságok „erős és üdvözlendő jelzéséről” beszélt. 

Kiemelte, hogy

véget kell vetni a légitársaságok kézipoggyászra vonatkozó, tisztességtelen üzleti politikájának, így az egész EU-ra érvényes kézipoggyász-szabályozásra van szükség. 

Hozzátette, hogy fogyasztóknak joguk van követelni a jogtalanul felszámolt többletköltségek visszatérítését.

A büntetést ellenezte a spanyolországi ALA Légitársaságok Szövetsége, mivel szerintük a bírság a gyakorlatban a kézipoggyászdíjak betiltását jelenti. Úgy látják, hogy a döntés kárt okoz a fogyasztóknak, mert megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy pontosan azért fizessenek, amire szükségük van.

A büntetés egyelőre nem jogerős, a diszkont légitársaságok fellebbezést készítenek elő.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Támogatná, hogy egységes kézipoggyász-szabályokat vezessenek be az Európai Unióban?

  • 764
    Igen, sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne az utazás.
  • 84
    Nem, az eddigi szabályok sem okoztak problémát.

Rovatok