Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő bevételt termelt Novák Katalin családjának a magánklinikája

2024. június 4., kedd 14:43

A volt államfő édesapjának a magánklinikája jelentős bevételt ért el, idén 1,3 milliárd forintot termeltek, ami 500 millió forinttal haladta meg a 2022-es forgalmat. Aranyklinika nagyjából negyed milliárd forint osztalékot fizetett ki a tavalyi évre. Érdemes arra is emlékeztetni, hogy közben Novák Katalinnak márciusban 5,2 millió forintra emelkedett az illetménye.

Február 10-én Novák Katalin bejelentette lemondását, miután hatalmas háborodást váltott ki azzal, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. Azonban a szegedi családi vállalkozást láthatóan nem érintette a köztársasági elnök körül kialakult konfliktus – vette észre az Mfor.

Novák Zoltán, a volt államfő édesapja csecsemő és gyermekgyógyász, és tulajdonosa a szegedi Aranyklinikának. A lap felidézte, legalább 140 alkalmazottat foglalkoztató intézményben több mint 60 szakterületen folyik a gyógyítás és kiváló évet zártak a céges beszámoló szerint.

Az Aranyklinika Kft. 2023-ban rekord árbevétel ért el: 1,3 milliárd forintot, ami 500 millió forinttal haladta meg a 2022-es forgalmat.

A beszámoló szerint a bevételből 88,5 millió forintos profitot sikerült kigazdálkodnia Novák Katalin édesapjának a cégében. Igy az előző évek eredményeit is felhasználva, összesen 247,1 millió forint osztalékot fizetnek ki maguknak. Ez gyakorlatilag a cég teljes saját tőkéjét jelenti.

Novák Katalin még csak 46 éves, és amennyiben nem akar többet dolgozni, úgy az élete végéig járó illetményre 5,2 millió forintra emelkedett márciusban, ez évről-évre emelkedhet, ahogy az idén is megtörtént.

Két évet sem töltött a pozícióban

Novák Katalint 2022-ben választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, Áder Jánost követte az államfői székben. Az ülésen a hatpárti ellenzék jelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott, míg Novák Katalin 137-et öt érvénytelen voks mellett. Novák Katalin a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője volt, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben,

ugyanis mindössze 44 évesen lett a legmagasabb magyar közjogi méltóság.

Ahogy azt korábban megírtuk, karrierje villámgyorsan ívelt felfelé: a közgazdász-végzettségű Novák Katalin kezdetben főként külügyi vonalon építette a karrierjét, bejárta a külügyi tárca különböző főosztályait, majd 2010-től miniszteri tanácsadó lett a tárcavezető kabinetjében. Alighogy 2020 őszén kinevezték családokért felelős tárca nélküli miniszterré, másfél évvel később már ő lett Magyarország új, frissen megválasztott köztársasági elnöke.

Az államfő – akinek megbízatása öt évre szól – többek közt törvényt kezdeményezhet, kitűzi a választások napját, összehívja az Országgyűlés alakuló ülését, a választási eredmény után javaslatot tesz az Országgyűlésnek a miniszterelnök személyére, valamint feloszlathatja a parlamentet. Az államfő a képviselők által elfogadott törvényeket az Alaptörvénnyel való összhangjuknak vizsgálatára elküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra visszaküldheti a parlamentnek.

Rovatok