Index Vakbarát Hírportál

Nem is gondolnánk, mekkora bajt okozunk, ha így térünk haza a nyaralásból

2024. június 10., hétfő 16:03

Veszélyes lehet, ha Európai Unión kívüli országban töltött nyaralásunk után magokkal, különféle növényekkel, virágokkal, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel térünk haza, ugyanis ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

Jelentős károkat okozhatnak az Európai Unióban honos növényekben a nyaralásról hazahozott növények, magok, gyümölcsök kártevői – figyelmezteti az utazókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.

Az elővigyázatosság azért is fontos, mert a messzi tájakról az országba olyan növényi károsítókat lehet behurcolni, amelyek ellen nem lehet védekezni.

Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra – írják.

Behurcolhatjuk a gazdaságba a betegségeket

Hangsúlyozzák, internetes növényvásárláskor érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt is mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel – írják a közleményükben.

Rovatok