Index Vakbarát Hírportál

Kulcsszerepet játszanak a jegybankok a válságkezelésben az MNB alelnöke szerint

2024. június 15., szombat 10:45

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a június 13. és 15. között megrendezett dubrovniki gazdasági fórumon kijelentette, hogy a régió jegybankjainak kulcsszerepe van a pénzügyi stabilitás megőrzésében, miközben a régió 2021 közepe óta csaknem kétszer akkora inflációs nyomással szembesült, mint a nyugat-európai gazdaságok. Az MNB alelnöke a magyar tapasztalatok alapján négy területen ajánlott megoldást a nemzetközi jegybanki közösség számára.

A jegybankok kulcsszerepet játszott abban, hogy az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a jegybanki célértékek közelébe csökkenteni – hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a dubrovniki gazdasági fórumon a jegybank MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint. Az alelnök hozzátette, hogy az eredmények megőrzése érdekében folyamatos megújulásra van szükség.

A horvát jegybank által június 13. és 15. között megrendezett konferencián Virág Barnabás elmondta, hogy a koronavírus-járvány, a geopolitikai konfliktusok, az energiaválság és a nyomában járó, fél évszázada nem látott globális inflációs hullám komoly kihívást jelent minden gazdaság számára, de egyetlen régiót sem érintett olyan súlyosan, mint Kelet-Közép-Európát. A régió 2021 közepe óta csaknem kétszer akkora inflációs nyomással szembesült, mint a nyugat-európai gazdaságok – mutatott rá az alelnök.

A jegybankok többsége 2020-2021-ben jelentős mennyiségű, alacsony kamatozású forrással segítette a gazdaságok gyors helyreállását, miközben az infláció globális növekedése 2021 közepétől a kamatok jelentős emelését indokolta.

Az alelnök szerint az MNB mind a két időszakban az élenjárók közé tartozott, és a válságkezeléssel kulcsszerepe volt a stabilitás megőrzésében, amit pénzügyi, reálgazdasági és a társadalmi igazságosság szempontjából is kiemelten kell kezelni.

A válságkezelés költségeit koncentráltan a jegybankok viselték. Szinte valamennyi európai jegybank jelentős veszteségeket könyvelt el az elmúlt két évben. „Ez egy, a korunkéhoz hasonló válsághelyzetben szükségszerű és helyénvaló” – mondta. A jegybankok veszteségével szemben ezen közegben az egész gazdaság haszna áll. Fontos ugyanakkor, hogy az a nagymennyiségű kamatjövedelem, ami főként a bankoknál csapódott ki, jóval inkább szétterüljön a gazdaság minden szereplője között, támaszul szolgálva a kibontakozó gazdasági növekedésnek és erősítse a gazdasági és pénzügyi rendszer stabilitását – hangsúlyozta.

Négy területen kínálnak megoldást a magyar tapasztalatok

Az MNB alelnöke a magyar tapasztalatok alapján négy területen ajánlott megoldást a nemzetközi jegybanki közösség számára. Egyrészt a magyar gyakorlathoz hasonlóan a jegybankoknak a bankrendszer irányába aktívabban kell használniuk a kötelező tartalék rendszer módosításának lehetőségét.

Szintén a hazai tapasztalatok mutatták, hogy ha a kormányok a lakosság számára alacsony kockázatú és vonzó kamatozású lakossági állampapírokat ajánlanak, akkor az magas inflációs környezetben is képes növelni a versenyt a megtakarítások piacán.

Virág Barnabás kulcstényezőnek nevezte a pénzügyi tudatosság folyamatos erősítését is, valamint felhívta a figyelmet a digitális jegybankpénz kísérletek felgyorsítására.

Rovatok