Index Vakbarát Hírportál

Káros anyagokat találtak az AliExpress és a Temu egyes termékeiben

2024. június 15., szombat 18:48

Kozmetikumokban és játékokban mutattak ki veszélyes kátrányt, ólmot és krómot. 88-ból 27 termék nem felelt meg az előírásoknak.

Kínai és szingapúri cégek termékeiben mutattak ki egészségre káros anyagokat – közölte a Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség.

Az AliExpress, a Temu és a Qoo10 e-kereskedelmi platformokon értékesített egyes termékekről kiderült, hogy a 88 ellenőrzött termékből 27 nem felel meg az ország biztonsági előírásainak. 

A vizsgált 40 kozmetikai árucikk közül 7 esetében kiderült, hogy káros anyagokat tartalmaznak, például

kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot.

A 28 darab, gyermekeknek szánt vízi játékból 11 pedig olyan mérgező anyagokat tartalmazott, mint a ftalát lágyítószer, nehézfémek és tartósítószerek.

Különösen a Temu által értékesített gumigyűrűkben találtak a megengedett szintnél 295-ször magasabb értéket a ftalát lágyítószer esetében, és a szabványos szintnél 3,2-szer magasabb kadmiumot, míg az AliExpress által értékesített 40 színű szemfestékpalettában a megengedett szintnél 65-ször magasabb ólmot.

A ftalátalapú lágyítószerek meddőséget okozhatnak, és irritálhatják a szemet, illetve a bőrt.

A vizsgálat során biciklis bukósisakokat is ellenőriztek, itt a 10 vizsgált termékből 9 nem felelt meg az ország ütéscsillapítási szabványainak. Az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission szervezettel a múlt hónapban kötött önkéntes megállapodás értelmében leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését.

Így tett a Qoo10 is, amely a dél-koreai versenyhatóság alá tartozó KCA ügynökség ajánlása alapján állította le a kérdéses termékek forgalmazását. Az AliExpress felhasználóinak száma Dél-Koreában két év alatt több mint kétszeresére, 8,87 millióra nőtt, a Temu felhasználóinak száma pedig 8,29 millióra ugrott a kormány adatai szerint.

Rovatok