Index Vakbarát Hírportál

Júliustól nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra

2024. június 17., hétfő 14:17

Júliustól nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban – írta meg az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

Az otthonfelújítási program keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését. 

A két tárca közleménye szerint az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

A kormány tájékoztatása szerint a társadalmi egyeztetése alatt kiemelkedően sok, több mint 500, jellemzően előremutató és alkalmazható javaslat érkezett be.

Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás. A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

A két tárca arról is tájékoztatott: a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A kormány várakozása szerint

a fejlesztések legfontosabb hozadéka, hogy jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását.

Majd végezetül emlékeztettek arra, hogy a nyertesek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a sávhatár alatt, még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből. Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez.

Az otthonfelújítási program közel 130 milliárd forint megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedés újraindításához is.

Illeszkedik a korábbi programokba

Az otthonok korszerűbbé válásával csökken a háztartások energiafogyasztása, ami csökkenti az ország energiaigényét, így a program meghatározó lépést jelent az energiaszuverenitás megerősítése szempontjából, amit a kormány sokszor hangsúlyoz. Emellett az otthonfelújítási program illeszkedik a versenyképességi stratégiába is, hiszen annak célja a hazai alapanyagipar, a hazai beszállítók megerősítése. Az új otthonteremtési támogatással a kormány 3+1 eleművé bővítette azon támogatások körét, amelyek az otthonteremtést vagy az otthonok felújítását szolgálják. Januártól elérhető a falusi csok, ami új ház vásárlására, használt lakás vásárlására és bővítésére, meglévő lakás korszerűsítésére és bővítésre igényelhető, céltól függően 15 millió forintos összegben.

Szintén januárjától érhető el a csok plusz is, amelyen keresztül a kormány maximálisan 50 millió forintos kedvezményes hitelt biztosít (három gyermek vállalása esetén) országosan településtípustól függetlenül, új és használt ingatlanra is felhasználható, vásárlásra, építésre és bővítésre egyaránt. A harmadik pillér pedig a most bejelentett otthonfelújítási program. Illetve elérhető a babaváró hitel is, amely akár lakáscélra is felhasználható, alapvetően szabad felhasználású támogatási forma, amelyen keresztül 11 millió forintnyi kedvezményes (gyermek születésekor kamatmentessé váló) hitelt biztosít a kormányzat.

Nagy Márton: A kormány demográfiai célja világos

Az Index elsőként értesült arról, hogy a kormány új, családi házakat érintő intézkedésen dolgozik. A napokban megtörtént a bejelentés: az Orbán-kormány elindítja az otthonfelújítási programot. A 108,3 milliárd keretösszegű, uniós forrásból megvalósuló konstrukció megközelítőleg 20 ezer korszerűtlen családi ház energetikai felújítását teszi lehetővé.

A nemzetgazdasági minisztert a versenyképességi stratégiáról szóló konferenciát megelőzően kérdeztük az intézkedésről. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a program tökéletesen illeszkedik a miniszterelnök által kijelölt és következetes stratégiához.

„A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, azaz minél több gyermekes család lehessen Magyarországon. Ennek érdekében meg kell védeni a családokat és a lakhatás biztonságát” – így összegezte az Indexnek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az otthonfelújítási programot.

A tárcavezető szerint a korábbi programokba tökéletesen beilleszkedik az otthonfelújítási program, amely keretében a kormány kamatmentes hitellel és vissza nem térítendő támogatással segíti a családokat abban, hogy felújítsák, energetikailag hatékonyabbá tegyék otthonaikat, ezzel is hozzájárulva a rezsiköltségek csökkentéséhez.

A programot uniós forrásból, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből fedezik, 108 milliárd forintos keretösszegben. „Abban bízunk, hogy az uniós források felszabadításával a programra fordítható pénz növekedhet majd. Kalkulációnk szerint a 108 milliárdos otthonfelújítási program mintegy 130 milliárd forintos beruházási volument generálhat – ez ugyanis beruházást is támogató program –, amivel jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedés újraindításához” – összegezte Nagy Márton az Indexnek.

(Borítókép: Jasmin Merdan / Getty Images)

Rovatok