Index Vakbarát Hírportál

Befutott a hét legfontosabb bejelentése, ez mindenkit érint

2024. június 18., kedd 14:00

Kedden 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Szerdától így az alapkamat mértéke 7 százalékra változik a korábbi 7,25-ről. A kamatfolyosó felső szélét a korábbi 8,25 százalékról 8-ra módosították, alsó szélét pedig 6,25 százalékról 6-ra változtatták.

A hét legfontosabb hazai vonatkozású gazdasági eseménye az MNB kamatmeghatározó ülése. Tavaly májusban kezdte meg a kamatcsökkentést a 18 százalékos irányadó kamatról,

KEDDEN 25 BÁZISPONTTAL CSÖKKENTETTE A JEGYBANK AZ ALAPKAMATOT, EZZEL BEHÚZTA A FÉKET A KORÁBBI HÓNAPOK 50 BÁZISPONTOS KAMATVÁGÁSAI UTÁN.

Ezt a mindennapokban úgy vehetjük észre, hogy azok, akik hitelt szeretnének felvenni, például lakásvásárlásra, egyre alacsonyabb kamatokkal találkozhatnak, miközben a megtakarítók is ugyanezt tapasztalhatják. Míg egy éve 10 százalék feletti, addig májusban már 7 százalék alatti jelzáloghitel-ajánlatokkal találkozhattunk a bankfiókokban (bár ebben kormányzati intézkedések is szerepet játszottak).

Ugyanakkor az alapkamat csökkenése egyre kisebb támaszt jelent a devizánk számára, így a forint gyengülésén is érezhette a lakosság az alacsonyabb kamatokat.

Erősödéssel várta a forint a döntést

A lapunknak korábban nyilatkozó Makronóm Intézet és MBH tartósan nem számol azzal, hogy a forint az euróval szemben a 400-as szinten vagy e fölött maradjon az euróval szemben.

„Ennek egyik legfőbb oka az MNB kamatpolitikája lehet, mivel a forint tartós gyengülése az inflációs pályát veszélyeztetné, így ennek növekvő kockázata esetén a további kamatcsökkentések ütemét lassíthatja vagy elhalaszthatja a jegybank” – jegyezte meg Balog-Béki Márta, aki szerint az ország külső egyensúlyi helyzete is nagyon erős, ami hosszabb távon nem indokol további érdemi forintgyengülést.

Péntek este még a 398-as szintnél járt a forint az euróval szemben, majd hétfőn korrekció indult, kedden már a 396-os szint alatt várta a magyar deviza a jegybanki kamatdöntést. 

A KAMATDÖNTÉS UTÁN MEGLÓDULT A MAGYAR DEVIZA, A 396-OS SZINTRŐL 395 ALÁ ERŐSÖDÖTT AZ EURÓVAL SZEMBEN.

A forintárfolyam szempontjából talán a kamatdöntésnél is fontosabb, hogy mit mond majd a háttérben megbújó tényezőkről és a kamatpálya jövőjéről Virág Barnabás, a jegybank alelnöke 16 órakor.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok