Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant a használtautó-piac, és közben két autó dominál

2024. június 20., csütörtök 17:26

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit – állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján. Május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az elemzésben rámutatott, a forgalom most a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el. A tervezettnél tovább megtartott autók kerülnek nagyobb számban a piacra, ugyanakkor a vásárlók is óvatosabban költenek, inkább az olcsóbb szegmens iránt érdeklődnek.

Kiemelte, hogy a gazdát cserélő személyautók 61 százaléka legalább 15 éves, a minimum 20 éves használt autók részaránya is 37 százalékot tesz ki. A márkákat tekintve viszonylag koncentrált a piac: hat márka autói adták a teljes forgalom felét.

Az elemzés szerint az importált használt autók száma január–május között 45 300 darab volt, ami 2,6 százalékkal több, mint az egy évvel korábban mért 44 100. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 51 605 volt, ami 9,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 47 916-ot – összegezte az MTI.

Rovatok