Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton bejelentette, az év végéig meghosszabbítják a lakossági kamatstopot

2024. június 20., csütörtök 13:05

2024 végéig hosszabbítják meg a lakossági kamatstopot. Nagy Márton miniszter szerint a koronavírus-járvány és a jelenleg is tartó háború miatti nehéz gazdasági helyzet miatt megnőttek a hitelkamatok.

A kormány meghosszabbítja a lakossági kamatstop intézményét a családok és a lakhatás biztonságának megvédése érdekében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A közlemény idézi Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, aki szerint „a koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt a lakosság számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek”.

A kormány 2022 januárjában vezette be a lakossági kamatstopot, amelyet kibővített és többször is meghosszabbított annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól.

Célzott és hatékony kormányzati beavatkozás nélkül családok veszítették volna el otthonukat a megemelkedett törlesztőrészletek miatt. A kormány egyértelművé tette, hogy nem ismétlődhet meg a Gyurcsány-korszak hitelezési és lakhatási kudarca, amikor először devizában eladósították, majd sok esetben földönfutóvá tették a családokat

– idézte a kommüniké a tárcavezetőt.

Mint írják, a kamatstop-intézkedés a bevezetésétől 2024. június 30-ig terjedő két és fél év alatt összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett, azaz ennyivel több maradt a családok zsebében.

A lakossági kamatstop jelenleg is mintegy 300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben, a kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke pedig meghaladja az 1.250 milliárd forintot – fogalmazott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Otthonfelújítási program

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a kormány minden részletet bejelentett az otthonfelújítási programról, és számos módosítást eszközöltek a társadalmi egyeztetés után.

Az új intézkedést a szektor összességében pozitívan fogadta, és jól látható, hogy a lakosság körében is felkeltette az érdeklődést.

Nagy Márton elmondta, a kabinet azt szeretné, hogy a konjunktúraérzékelés a társadalom széles rétegeiben érzékelhető legyen. Az otthonfelújítási program ebben hasznos szerepet játszhat, de pont az igazán leszakadt csoportokon és térségeken nem segít, pedig a házak energiahatékonyságával itt van a legtöbb probléma.

Rovatok