Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő mértékben növekszik a Revolut

2024. június 23., vasárnap 07:14 | aznap frissítve

Hatalmas üzlet előtt áll a Revolut, ugyanis a cég eladna 500 millió dollár értékű részvényt, a tranzakcióval összefüggésben pedig már 40 milliárd dollárra becsülik a vállalat értékét. A digitális bankolás egyik nagyágyúja évek óta növekedő fázisban van mind a bevételeket, mind a profitot tekintve.

A Revolut bevételei folyamatosan növekednek, a profit is évről évre megfejeli az előző nyereséget, szóval az évek óta rebesgetett tőzsdei belépés sem várat már valószínűleg sokat magára.

Egyelőre viszont még nem erről van szó, hanem arról, hogy a Revolut eladna 500 millió dollár értékű részvényt, hogy ezzel 40 milliárd dollárra növelje a cég értékét. A Portfolio szerint a vállalat a Morgan Stanley-vel közösen ügyködik azon, hogy véghezvigyék a hatalmas üzletet, amely után 7 milliárd dollárral többre értékelhetik a céget, mint három évvel korábban.

A Revolut bevétele 2022-ben 1,12 milliárd dollár körül mozgott, s bár hivatalos adatok még nincsenek, de a cég vezérigazgatója szerint 2023-ban 2 milliárd dolláros lehetett a bevétel, amelyből a profit körülbelül 350 millió dollárt tehet ki. 

A portál ez utóbbihoz hasonlította az OTP Csoport bevételeit, forintra átszámolva. Így az jött ki, hogy a 12 országban 17 millió ügyféllel rendelkező OTP bevétele 2225 milliárd forint, profitja 991 milliárd forint volt, ezzel szemben a globálisan 40 millió ügyfelet számláló Revolut „mindössze” 707 milliárd forintos bevételt és 124 milliárdos profitot könyvelhetett el tavaly. 

Ennek azonban ellentéte a cégérték, hiszen amíg az OTP csoport cégértéke 13,4 milliárd dollár, addig a Revoluté a sikeres üzlet után ennek a háromszorosa, 40 milliárd dollár lehet.

A Revolutnak egyébként a közeli tervei közt szerepel, hogy fióktelepet nyisson Magyarországon, míg nemzetközi szinten a jelzálog-hitelezés elindítása a cél. A cég ajánlatait a digitális bankolás piacán, illetve a jövőbeni terveket ebben a cikkünkben tárgyaltuk részletesebben.

Rovatok