Index Vakbarát Hírportál

Így alakultak az értékesítési árak az élelmiszer- és energiaiparban

2024. június 28., péntek 09:52

Éves bázison halvány csökkentést, míg havi viszonylatban enyhe növekedést mért a KSH az ipari termelői árakban – lényegében stagnálásról beszélhetünk. A feldolgozóiparban emelkedtek, ugyanakkor az energia-, illetve az élelmiszeripari értékesítési árak alacsonyabbak voltak idén májusban az előző év azonos időszakához képest.

Átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az ipari termelői árak 2024 májusában az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Havi bázison minimális növekedés figyelhető meg. Áprilishoz képest a belföldi értékesítési árak 0,9 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,2 százalékkal voltak magasabbak.

Ami pedig az év eddigi részét illeti: a belföldi értékesítés árai 5,5, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024. január–májusban az előző év azonos időszakához képest.

Rovatok