Index Vakbarát Hírportál

Rosszabbul élünk, de több megy el egészségügyi kiadásokra

2024. július 6., szombat 06:51

Az emberek úgy érzik, rosszabbul élnek, mint tavaly, az egészségügyi kiadásaikon sokan mégsem tudnak spórolni, ugyanis az állami ellátásból egyre inkább kiszorulnak, ami a magánklinikák forgalmát pörgeti fel – ez derült ki a Prémium Egészségpénztár tagjai között végzett friss felméréséből.

A kérdőívet kitöltő 11 ezer ember többsége nyilatkozott úgy, hogy a pénztári tagság nélkül nem tudták volna miből finanszírozni a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Az NN Biztosítóval közösen indított felmérésben részt vevők felének nem változott szignifikánsan az életszínvonala, míg egyharmaduknak romlott. Mindez egy évvel ezelőtt még drámaibb képet mutatott, akkor közel 40 százalékuk mondta, hogy rosszabbul él. Anyagi hátterüktől függetlenül 34 százalékuk többet fordított most egészségére a stagnáló vagy többnyire romló egzisztencia mellett. 

Egyre többen maradnak ellátás nélkül

A válaszadók úgy vélték, bizonyos egészségügyi kiadásokat nehéz elkerülni. Ezt mutatja, hogy míg egy éve a válaszadók egyharmada faragta le a magánorvosi ellátásra szánt összeget, idén már csak közel a negyedük (23 százalék). Sőt, nemcsak hogy nem spóroltak, összességében 44 százalékuk többet költött magánellátásra, 54 százalékuk gyógyszerekre, 73 százalékuk pedig fogorvosi kezelésekre. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakorlatilag semmin sem tudott spórolni. 

Bár sokan nagyon szeretnék elkerülni a magánorvosi kiadásokat, nem tudják. A válaszadók többsége azért kénytelen egyre többet használni a magánorvosi ellátást, mert nem fér hozzá olyan könnyen az államihoz, a tavalyi felmérésben részt vevők még közel 54 százaléka nyilatkozott így, idén már 64 százalékuk. Ezzel párhuzamosan kevesebben lettek azok, akik visszafelé áramlanak. Tavaly még 30 százalék felelt úgy, hogy nem tudja megfizetni a magándoktorokat, ezért az állami ellátásban keres megoldást, idén ez 20 százalékra esett vissza. A felmérésből az is kiderült, nagy számban akadhatnak olyanok is, akik lényegében ellátás nélkül maradnak.

Egészségpénztári tagsággal spórolnak

A tagok 82 százaléka mondta azt: úgy segít egészsége megőrzésében, hogy egészségpénztári tagként akár évi 150 ezer forint szja-visszatérítéssel élhet, sőt 37 százalékuk kizárólag azért tudott valamilyen szolgáltatást igénybe venni, mert egészségszámlájáról finanszírozni tudta. Majdnem négyötödük (75 százalék) szerint emelni kellene az egészségpénztári szolgáltatások után igényelhető állami adókedvezmény évi 150 ezer forintos összeghatárát.

A válaszadók 88 százaléka annak is örülne, ha a munkáltatója a SZÉP-kártyájukhoz hasonlóan az egészségszámlájukra is fizetne

– derült ki a felmérésből.

Rovatok