Index Vakbarát Hírportál

Olyan dolog derült ki a csokoládéról, aminek mindenki örülhet

2024. július 7., vasárnap 15:19

Az elmúlt két évben a csapból is csokoládéról szóló hírek folytak, mert a kakaó és csokoládépor fogyasztói ára fék nélkül száguldott. Egészen idén februárig két számjegyű infláció sújtotta a két közkedvelt élelmiszeripari alapanyagot az Európai Unióban. Májusra azonban bőven egy számjegyűre olvadt a két nasihozzátevő inflációja, 6,3 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel ezelőttit. Bár ezzel is jelentős az árnövekedés, a csökkenő inflációs trend mindenképp örvendetes a hétköznapi ember számára, főleg ha folytatódik majd.

Februárban megírtuk, hogy a kakaó világpiaci ára 46 éve nem volt ilyen magas, idén kevesebb termett belőle a szélsőséges időjárás miatt – harmadával kevesebb kakaóbabot szállítanak a világ legnagyobb termelői, a nyugat-afrikai országok. Részben ezért ugrott meg a kakaó ára.

Idén májusban a legtöbb uniós ország a kakaó és a csokoládépor éves inflációs rátájának növekedéséről számolt be. Erről tanúskodik az Európai Unió statisztikai szervezetének, az Eurostatnak az ábrája.

Mint írták,

Ezzel szemben 2 országban csökkent a kakaó és a csokoládépor inflációs rátája: Szlovákia (-6,3 százalék) és Ciprus (-0,3 százalék).

2024 májusában a kakaó és a csokoládépor fogyasztói ára az EU-ban átlagosan 6,3 százalékkal magasabb volt, mint 2023 májusában.

A kakaó és a csokoládépor fogyasztói ára 2022 elején kezdett emelkedni, majd az év utolsó negyedévében jelentősen felgyorsult, az éves inflációs ráta meghaladta a 10 százalékot. Az éves emelkedés 2023 májusában tetőzött 18,5 százalékon. Bár azóta az árak lassabban emelkednek, azért 6,3 százalék még így is jelentős. Az inflációs ráta csak 2024 februárjában csökkent 10 százalék alá.

Rovatok