Index Vakbarát Hírportál

Berendelte a benzinkutas szervezeteket a kormány, hétfőn tárgyalnak Nagy Mártonnal

2024. július 7., vasárnap 18:04

A kormányszóvivő, Vitályos Eszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy Nagy Márton gazdasági miniszter hétfőn egyeztet a Mol Zrt. és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Vitályos Esztert az economx.hu idézte a benzinár alakulásáról, valamint a kormány intézkedéseinek magyarázatáról.

A kormányszóvivő elmondta, hogy 

a szövetség és a kormány korábbi megállapodása szerint a régiós átlagárakat kell tartani Magyarországon, hozzátéve, megengedhetetlen, hogy magasabb árat kell fizessenek a magyarok, mint a régió országaiban élők.

A kereskedők ügyeskedését okolta az árak miatt 

A szóvivő mindezt kiegészítette azzal, hogy a Központi Statisztikai Hivatal minden pénteken közli a régiós átlagárakat, melyeket a hazai kereskedők is ismernek, így azokhoz tudják igazítani a magyarországi benzinárakat. 

Erről többször tárgyalt a kormány február és április között a Mollal és a kereskedőkkel egyaránt, hiszen ebben az időszakban háborús üzemanyagárak jelentkeztek − figyelmeztetett Vitályos, és azt is hozzátette: 

Vannak olyan járulékos költségek, amelyek velünk maradnak, amíg a háború tart, ezért is az az érdekünk, hogy a háborúnak mielőbb legyen vége.

Az egyeztetések következtében a fentebb jelzett időszakban a kereskedők tartották a régiós átlagárakhoz igazított üzemanyagárakat, azonban a kormányszóvivő bízik benne, hogy nem lesz kormányzati beavatkozásra szükség, hiszen nem az adótartalom magas, hanem az árrés és a kereskedők ügyeskedése miatt alakul kedvezőtlen módon a benzin ára – mondta a kormányszóvivő.

A másik oldal szerint nincs miből árat csökkenteni, az adókat kellene megnyirbálni 

Ezzel szemben Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég úgy vélekedett az Economx szerint: az üzemanyagárak csökkentését bizonyos adónemek törlésével látná biztosítottnak. Mint mondta, lehet felszólítani az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, de nincs miből árat csökkenteni.

Rovatok