Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány, szakad a forint

2024. július 8., hétfő 12:21

A hétfői Kormányinfón érkezett a bejelentés, miszerint új különadót vezet be a kormány. A befektetők negatívan értékelték az intézkedést, és az OTP és a Mol mellett a forint árfolyama is meredeken gyengült az euróval szemben.

A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert.

A döntésre leszúrt az OTP és a Mol árfolyama, a forint pedig gyengült. Hétfő reggel 9:30 körül még a 392-es szint alatt járt a magyar deviza, majd az adóemelés bejelentése után, 11:10-kor már a 394-es szintet is átvitte, ahol azóta is tartózkodik. 

Be kell tömni a költségvetési lyukat

Korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy az Index újságírója, Szabó Gyula kérdésére Gulyás Gergely ismertette a részleteket: a tranzakciós illeték tranzakciónként augusztus elsejétől 0,45 százalékra emelkedik, de a plafont tízezer forintról húszezer forintra emelik, a készpénzfelvételnél marad a 150 ezer forintos ingyenes felvétel, ezenfelül 0,9 százalékos illeték lesz.

Elmondta azt is, hogy egy teljesen új adót is kivetnek „devizaváltási illeték” néven.

A BEFEKTETŐK NEGATÍVAN ÉRTÉKELTÉK AZ ÚJ KÜLÖNADÓT

– jelezte lapunknak Cinkotai Norbert, a K&H Részvény vezető elemzője.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta, hogy szakmai körökben már sokan pedzegették, számítottak az intézkedésre és arra is, hogy ezek a szektorok kapják majd. 

Rovatok