Index Vakbarát Hírportál

Adott még egy esélyt a kormány a benzinkutaknak, de azonnali lépéseket követel

2024. július 8., hétfő 18:49

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit, a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, továbbá a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Azt írták, a rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. A felek áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

A tárcavezető a közlemény szerint megállapította, hogy hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak (95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni). 

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, amellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte.

Nagy Márton azonnali lépéseket vár

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzetről kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, „hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék”. 

Nagy Márton szerint ugyanis a kormány által letört „háborús üzemanyagárakat” – amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, valamint a februári csúcsértékeikhez képest – az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása veszélyezteti.

Nagy Márton kijelentette, hogy 

amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy a kormány a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A hétfői kormányinfón, – amelyről itt olvashatnak részletesen – Gulyás Gergely is belengette, hogy a kormány élni fog a meglévő szabályozási eszközeivel, de csak végső esetben.

(Borítókép: Nagy Márton 2024. július 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok