Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton fogadta a HungaroControl vezérigazgatóját

2024. július 8., hétfő 12:18

Az elmúlt időszakban sok járatkéséssel- és törléssel kellett szembesülniük a légi közlekedés utasainak Európa-szerte, így Budapesten is. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra kérte, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy Nagy Márton az elmúlt időszak légi közlekedési problémáinak felszámolása érdekében hivatalában fogadta Tóth Lászlót, a HungaroControl vezérigazgatóját. A tárcavezető leszögezte, hogy a HungaroControlnak mindent el kell követnie a zavartalan légi forgalom biztosítása érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter a kialakult anomáliák kezelése és az áldatlan állapotok felszámolása érdekében olyan akcióterv kidolgozását várja el a HungaroControl vezetőjétől, amely rövid és középtávon is megoldást jelentő javaslatokat tartalmaz.

Késések és járattörlések

Ahogy arról az Index is beszámolt, a hazai légi közlekedéssel – és a Budapestre eljutni kívánó járatokkal – nincs minden rendben az elmúlt időszakban, utasok ragadtak külföldön és a Liszt Ferenc váróiban egyaránt, de még a válogatott Eb-meccseire is alig vagy egyáltalán nem értek oda az utolsó pillanatban indulók.

A Wizz Air megszólalásában a légi irányítást hibáztatta első körben, aztán végül csak kiderült, hogy ennél azért jóval nagyobb a probléma, és valószínűleg őszig ez nem is fog javulni. 

Mi is utánajártunk, hogy mi okozhatja a késéseket, de persze ettől nem nyugodtak meg sem az utasok, sem a szakma, sem a kedélyek. Az időjárással és a résidőproblémákkal nem tudnak mit kezdeni a légitársaságok, de a HungaroControl cáfolja, hogy az emberhiány okozná a problémákat. Szerintük ha Budapesten múlna, akkor feleennyi késés sem lenne.

Ebben a cikkünkben  összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a járatkiesések okozta kártérítésekről, mikor és mennyit köteles fizetni egy-egy légitársaság, ha nem juttatja el időben az utast a kívánt állomásra.

A Kormányinfón is szó volt az akciótervről

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón a repülőtéri késésekről elmondta, a légi irányításnál jelentős létszámbővítés volt, de akciótervet várnak a HungaroControltól. A miniszter kijelentette, a reptérvásárlást követően értékelni kell a HungaroControl tevékenységét.

Az adatokból szerinte látszik, hogy a késések közel kétharmadáért a légitársaságok felelősek, és a kormány azt várja a hatóságtól, hogy bírságokat szabjon ki, ha jelentős késéseket találnak. 2024. június 21. és elseje között 12 járatkéséssel kapcsolatban indított vizsgálatot a fogyasztóvédelem.

Rovatok