Index Vakbarát Hírportál

Sajtóhírek szerint megvásárolhat egy romániai kőolajfinomítót a Mol

2024. július 9., kedd 18:21

Egy román sajtóértesülés szerint megvásárolná az orosz Lukoiltól a romániai Ploieștiben lévő finomítót a magyar olajtársaság. A román kormány azonban nem örül ennek.

Megvásárolná a Lukoil egyes eszközeit a Mol – ezt írta piaci forrásokra hivatkozva az Economedia román portál az Economx szerint (Magyarországon és Szlovákiában egy üzlet már végbement 2022 elején a két vállalat közt: akkor 95 töltőállomás cserélt gazdát).

A román sajtóértesülés szerint a Molt főleg a Lukoil ploiești kőolajfinomítója és a fekete-tengeri Trident gázmezőben lévő koncessziója érdekli.  A MOL az Index megkeresére azt közölte, hogy sajtóban felreppenő piaci pletykákat a Molgroup sosem kommentál.  

Ugyanakkor a portál információi szerint a bukaresti kormány informális úton közölte a Mollal, hogy „határozottan nem támogatja” a felvásárlási tervet. Korábban a Román Nemzeti Bank (BNR) megakadályozta, hogy az OTP megvásárolja a Banca Românească nevű pénzintézetet.

Az utóbbi másfél évben több olyan információ látott napvilágot, hogy az orosz Lukoil kivonulna Romániából.

A fekete-tengeri Trident gázkészleteit 30 milliárd köbméteresre becsülik. Ha a Lukoil eladná koncessziós jogait a mezőben, akkor arra elővásárlási joga van a Romgaznak, Románia legnagyobb földgázkitermelő vállalatának. Az orosz Lukoil végzett ugyan próbafúrásokat, de az eredmények után a termelést nem kezdték el.

A Mol jelenleg egy 363 benzinkútból álló hálózattal van jelen Romániában. 

Rovatok