Index Vakbarát Hírportál

Összeomlások jöhetnek, ezért lépett a kínai központi bank

2024. július 11., csütörtök 09:30

A kínai gazdaság az első negyedévben növekedést mutatott, ugyanakkor számos problémával néz szembe. Ezért a központi bank komoly lépésre szánta el magát és hosszú idő óta közvetlen piaci beavatkozásra készül.

A Kínai Népi Bank (a Kínai Népköztársaság jegybankja) hetek óta aggodalmát fejezi ki az ország állampapírpiacán kialakuló buborék miatt. Most azonban a problémáról való kommunikációról áttért arra, hogy évtizedek óta az első közvetlen piaci beavatkozásra készül – összegezte a Financial Times.

Pénteken a központi bank közölte, hogy több intézménnyel megállapodott több száz milliárd jüan hosszú lejáratú kötvények vasárlásáról, amelyeket eladhat a piacon, hogy megpróbálja kielégíteni a keresletet. A PBoC azt közölte, hogy a kötvények kölcsönzését és eladását továbbra is nyílt és fedezetlen alapon folytatja.

Nehéz helyzetben a kínai gazdaság

Ez a lépés az eddigi legerősebb jel arra, hogy a központi bank eltökélt szándéka lassítani az államkötvényekbe áramló cashflow-t, ami a hozamokat rekordalacsony szintre juttatta. A központi bank attól tart, hogy a regionális bankok bajba kerülhetnek, ha a hozamok hirtelen visszaemelkednek, és állományaik értéke csökken.

Ez a Silicon Valley Bank tavalyi összeomlásához hasonló válságot idézhet elő.

A jelzések máris éreztetik hatásukat. A 10 éves hozamok a múlt héten 2,18 százalékos történelmi mélypontot értek el, hétfőn viszont már 2,3 százalék fölé emelkedtek. 

Bizonyos elemzők azonban kételkednek abban, hogy a központi bank képes lenne visszaszorítani a kötvények iránti keresletet, mivel a keresletet az ingatlanpiac visszaesése és a rossz gazdasági kilátások hajtják. Szerintük a befektetők kevés más vonzó befektetést látnak, ahová elhelyezhetnék a lankadó részvénypiacok közepette a befektetéseiket.

Egy másik cikkében a Financial Times azt írja, hogy a kínai gazdaság az első negyedévben növekedést mutatott, ugyanakkor a gyenge fogyasztói és befektetői bizalom, valamint az ingatlanpiac válsága elhúzódó problémákat jelez.

Rovatok