Index Vakbarát Hírportál

Emlékérem kibocsátásával emlékezik meg a jegybank Rubik Ernő születésnapjáról

2024. július 12., péntek 16:43

A Rubik-kocka megalkotásának 50. évfordulója, illetve ifjabb Rubik Ernő születésének 80. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „50 éves a Rubik-kocka” megnevezéssel 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 13-án.

„50 éves a Rubik-kocka” megnevezéssel emlékérmét bocsát ki Magyar Nemzeti Bank július 13-án, a játékot alkotó ifj. Rubik Ernő születésnapján.  Mint azt megírtuk, hiába gondoljuk azt találmánya miatt, hogy már jóval idősebb, idén, július 13-án még csak a 80. születésnapját ünnepli a Kossuth-díjas magyar szobrász és feltaláló, Rubik Ernő.

Az emlékérme fókuszában a világszerte népszerű térbeli logikai játék áll, bemutatva a találmány működési alapelvét. A 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte – írja Pénzcentrum.

A Rubik-kockát ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon.Töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az félmillárdot.

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka belső szerkezetének ábrázolása látható, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” felirat olvasható. Az ábrázolás jobb oldali részébe illesztve a Rubik-kocka felhasználási jogaival rendelkező Spin Master Toys UK Limited jubileumi Rubik-kocka logójának a magyar változata szerepel. Az alsó csúcsban a tervezőművész Szilos András mesterjegye látható.

Az emlékérme elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajta szereplő névérték ezen érme gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka ábrázolása látható, melynek színeit különböző felületi struktúrák mutatják. Az előlapon az emlékérmék kötelező alaki kellékei láthatók: a bal alsó oldalhoz igazítva a „MAGYARORSZÁG” felirat, a jobb alsó oldalhoz igazítva a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a vízszintes szimmetriatengely bal oldalán a „BP.” verdejel, jobb oldalán pedig a „2024” verési évszám.

A különleges, hatszögletű emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetéből készült. Súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20 ezer darab készíthető.

Az emlékérme 2024. július 15-től egy évig névértéken vásárolható meg . 

Rovatok