Index Vakbarát Hírportál

Remek hírek érkeztek az egyik kulcsterületről, tapsolhatnak a felújítani szándékozók

2024. július 15., hétfő 10:36

Az építési piac várható felfutása rajzolódik ki a KSH legfrissebb adataiból. Míg az építőipari termelés volumene immár hónapok óta növekszik – a valójában alacsony – éves bázison, addig az építőanyag piacán nem ment végbe drágulás, így jó helyzetből igényelhető az otthonfelújítási támogatás. Az építőipar jó szereplése azért is meglepetés, mert az általános szakmai vélemény 2024-re még stagnálást jósolt, a fellendülést a jövő évre várták.

A nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az építőipari termelés volumene 2024 májusában az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Havi bázison csökkent az építőipar-teljesítmény: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8 százalékkal kisebb volt májusban az áprilisinál.

Az idei év első öt hónapja azonban jól mutat: az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal volt magasabb 2024 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Felfutás rajzolódik ki

Nyoma sincs a drágulásnak az építőanyag-piacon, vagyis szerencsés csillagzat alatt indult el az új állami otthonfelújítási támogatás. Az Újház Zrt. építőanyag-kereskedő adatai szerint a szerkezetépítő – azaz új építések indulásakor leginkább használt – anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal mérséklődtek. Mindez alátámasztja a KSH ma megjelent adatait, amiből az építési piac várható felfutása rajzolódik ki.

Az új szerződések volumenének csökkenése nem mond ellent annak, hogy az ágazaton belül a lakossági beruházások kezdenek felpörögni. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több hónapja csúcson járnak a lakáscélú lakossági hitelek, és az építőanyag-kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések

– mondta Juhász Attila, az Újház Zrt., valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Az Újház adatai szerint a második negyedévben a szerkezetépítésben használt árucsoport forgalma emelkedett a legjobban a megelőző év azonos időszakához képest, 38 százalékkal. „Mindez nem párosul áremelkedéssel, sőt ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal, azon belül a tégla és más falazóelemek ára 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Hasonló a helyzet a tetőfedő anyagok esetében is, ebben az árucsoportban az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek” – tette hozzá Juhász Attila.

Jó hír a felújítóknak

Kedvező a helyzet a most indult lakossági energiahatékonysági támogatást lehívni készülők számára is. A homlokzati szigetelésben leginkább használt hőszigetelő habok értékesítési volumene a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, de vele együtt 4,5 százalékkal csökkent ezen anyagoknak az ára éves bázison, 2023 második negyedévéhez képest.

Jó helyzetben várja a szakma az új támogatásból várhatóan szeptembertől meginduló keresletnövekedést, az építőanyag-kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány

– mondta a szakértő.

Rovatok