Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy Györgyék kezében a forint, a következő bejelentés mindent eldönt

2024. július 21., vasárnap 11:18

Jövő hét kedden dönt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank az alapkamatról, a forint szempontjából ez lesz a legfontosabb bejelentés. A most már valószínűbbnek tűnő kamatvágás várhatóan nem rengetné meg túlságosan a forintot, de egy esetleges további erősödésnek gátat szabhat. Kedden bármelyik irányba történhet heves mozgás. A magyar tőzsde újabb rekordszintet ért el a héten. Heti összefoglalónk.

A forint a hetet az euró ellenében kevéssel a 392-es szint felett kezdte, azonban már a hétfő reggeli kereskedésben 391-ig erősödött a jegyzés, ahonnan a hét első felében nem is mozdult el érdemben az árfolyam. Ebben az elmúlt hetekhez hasonlóan elsősorban a nemzetközi hangulat, az euró-dollár keresztárfolyam alakulása játszott szerepet. Szerda reggel az euró hirtelen erősödni kezdett, az 1,094-es szintig is felszúrt a dollár ellenében, amely 4,5 hónapos csúcsot jelent.

A gyengébb dollárnak köszönhetően a forint csütörtök délelőtt megpróbálta áttörni a 390-es ellenállást az euróval szemben, június eleje óta először

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője. Az euró erősödésében ismételten a Feddel kapcsolatos várakozások játszották a szerepet, a piacok elkezdték árazni, hogy akár 3 alkalommal is – szeptemberben, novemberben és decemberben – kamatot csökkenthet az amerikai jegybank.

Szépen indult, de elfogyott az euró ereje

A csütörtök délutáni EKB-kamatdöntést követően ugyanakkor elfogyott az euró ereje. Az EKB a várakozásoknak megfelelően nem módosított a kamatkondícióin, és habár a jegybank továbbra is hangsúlyozta a belső inflációs nyomás fennmaradását és az adatvezérelt döntéshozatalt, a piacok a további kamatvágások esélyének növekedését vonták le a kommunikációból.

Emiatt pedig az euró visszagyengült, amelynek árnyékában a forint is ismét a 390-es szint fölé került

– világított rá Molnár. A forint ezt követően pénteken összességében a 391-es szint alatt alakult az euróval szemben, estig ismét megközelítette a 390-es szintet. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint az euró-forint árfolyamában a 387–397-es, míg a dollár-forint esetében a 355–365-ös tartomány látszik bejárhatónak most.

Trendszerű forinterősödés 

A mögöttünk álló héten enyhe, de trendszerű forinterősödést lehetett megfigyelni – jelezte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója. Ennek nemzetközi és hazai okai is voltak. Egyrészt a korábban említett euró-erősödés a dollárral szemben. Ebben egyedül pénteken láttunk változást, amikor is a zöldhasú erősödni kezdett az euró ellenében.

Ez azért nem volt akkora meglepetés, mert egy globális IT-probléma miatt főleg légitársaságok, de bankok, egészségügyi szolgáltatók és egy sor más munkahely is üzemszünetre kényszerült, ami így rontotta a befektetői hangulatot is, és ez általában a dollár erősödésével szokott járni

– magyarázta a szakértő. A forint is gyengült napközben, így péntek délután a csütörtökön már egyszer áttört 390-es szint felett járt ismét.

a forint hét közbeni erősödésében közrejátszhatott a magyar kockázati megítélés javulása.

A magyar állampapírok hozamfelára a német 10 éves Bund felett a júliusi első felében látott szintekhez képest 20-30 bázisponttal csökkent, miközben például a lengyel kötvények esetében ennél mérsékeltebb volt a hozamfelár csökkenése. Ez összefüggésben lehet az egy héttel korábban bejelentett hazai költségvetési kiigazító lépésekkel, amik javíthatták a magyar eszközök befektetői megítélését – jelezte Árokszállási. A forint régiós összevetésben a lengyel zlotyt is jelentősen felülmúlta.

Matolcsy Györgyék kezében a forint

Jövő hét kedden dönt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank az alapkamatról, a forint szempontjából ez lesz a legfontosabb bejelentés.

Az MNB ismét 25 bázisponttal csökkentheti a kamatszintet

– véli az MBH és az Equilor szakértője is, a Makronóm Intézet inkább a kamattartásra lát nagyobb esélyt. Varga Zoltán szerint a kamatvágás mellett szól, hogy a legutóbbi, június 18-i kamatdöntő ülés óta eltelt időszakban több kedvező folyamatot láthattunk, egyrészt bár a júniusi maginfláció emelkedett, a headline infláció 3,7 százalékra csökkent.

Emellett több tényező is kamatcsökkentésre bátoríthatja a jegybankot:

Összességében ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy az MNB ismét 25 bázisponttal csökkentse a kamatszintet, majd augusztusban szünetet tartson – véli Varga. A szeptember 24-i ülésen pedig az EKB és a Fed szeptemberi döntésének függvényében folytatódhat a hazai kamatvágási ciklus a szakértő szerint. 

A most már valószínűbbnek tűnő kamatvágás a csökkenő piaci kamatvárakozások miatt várhatóan nem fogja túlságosan megrengetni a forintot, de egy esetleges további erősödésnek gátat szabhat

– világított rá Árokszállási Zoltán, aki szerint fontos lesz majd a döntést követő MNB-tájékoztató és a Monetáris Tanács közleménye is, mivel a hazai inflációval kapcsolatban az összes kétely még nem múlt el. A fentiek miatt a keddi nap különösen érdekes lehet a forint számára, bármely irányba elképzelhető hevesebb mozgás.

Emellett a friss bérstatisztika jövő héten, szerda reggel jelenik meg. Az Egyesült Államokban csütörtök délután teszik közzé a GDP-, majd péntek délután a PCE-inflációs adatokat.

Rekordot döntött a magyar tőzsde

A magyar tőzsdén újabb rekordok dőltek a kedvezően alakuló pénzpiaci környezetben,

a BUX elérte a 73 ezer pontos szintet, és egyetlen hét leforgása alatt közel 1 százalékkal került feljebb.

A blue chipek közül az OTP emelhető ki elsősorban, a bank részvényárfolyama ugyanis 2 százalékkal növekedett a hét során – jelezte Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzője. Ebben szerepet játszott a február vége óta tartó sajátrészvény-visszavásárlási program folytatása is, amelynek keretében a heti vásárlásoknak köszönhetően a 60 milliárd forintos keretösszeg immáron kevesebb mint 10 százaléka maradt hátra – így pedig az utóbbi hetek vásárlási ütemét figyelembe véve elképzelhető, hogy július végéig a program le is zárulhat. 

A midcapeket tekintve az Állami Nyomda és a Duna House teljesített a legjobban,

előbbi árfolyama közel 4, utóbbié pedig 4,5 százalékos pluszt szedett össze a héten.

A szakértő szerint az Állami Nyomda esetében erre elsősorban a hétfői osztalékfizetés, azon belül is a kapott osztalék részvényesek általi visszaforgatása (újabb vásárlásai) adhat magyarázatot. A Duna House-részvények árfolyamának emelkedésében pedig a múlt heti gyorsjelentés pozitív fogadtatásának utóhatásai mellett a vállalat szerdai bejelentésének kedvező megítélése is szerepet játszhatott, miszerint új üzletágat indítanak DH Energy néven, amely lakossági és kisvállalati ügyfelek számára kínál energiahatékonysági megoldásokat.

Az új üzletág révén a társaság részt tervez venni az Otthonfelújítási Programban, és az új szolgáltatás elindítását tervezi más országokban is, ahol a vállalatcsoport már jelen van.

Csökkenhetnek az üzemanyagárak

Szombaton ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. Ezúttal 4-4 forinttal csökken mindkét üzemanyag ellenértéke. Ezzel párhuzamosan várhatóan csökkennek a kiskereskedelmi árak is valamilyen mértékben – jelezte a holtankoljak.hu. Pénteken így alakultak az átlagárak a kutakon:

(Borítókép: Matolcsy György  2023. március 8-án. Fotó:  Kovács Attila  / MTI)

Rovatok