Index Vakbarát Hírportál

Megtette hatását a pirula, a nap végére feltámadt a forint

2024. július 22., hétfő 19:47

Hétfő kora reggeli jegyzéséhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Ez az erősödés az elmúlt hét javuló tendenciájának eredménye.

Az eurót délután hat órakor 389,22 forinton jegyezték a kora reggeli 390,45 forint után. A dollár jegyzése 358,54 forintról 357,80 forintra csökkent, a svájci franké pedig 403,55-ről 402,01 forintra, tájékoztatott az MTI.

Késő délutáni jegyzésén a magyar fizetőeszköz mindhárom devizával szemben erősebben áll a július havi kezdésnél, 1,4 százalékkal az euró, 2,9 százalékkal a dollár és 1,9 százalékkal a svájci frank ellenében.

Az év eleji kezdésnél gyengébben áll a forint az euró és a dollár ellenében, 1,5 és 3,0 százalékkal. A svájci frankkal szemben a forint az év eleje óta 2,5 százalékkal erősödött.

Matolcsy György döntését több tényező befolyásolhatja

Ahogy korábban írtuk, az elmúlt héten több kedvező fejlemény is erős forintot eredményezett, az euró árfolyama 392 forintról 390-re csökkent, miközben a dollár gyengébben szerepelt a közös európai fizetőeszközhöz képest, emiatt várhatóan az amerikai jegybank kamatot csökkenthet.

Július 18-án az EKB-kamatdöntést követően nem módosultak a kamatkondíciók, ami tulajdonképpen összefügg az enyhe, de trendszerű forinterősödéssel. Ennek oka részben a kockázati megítélés javulása, ami azt is eredményezte, hogy régiós összevetésben a forint még a lengyel zlotyt is felülmúlta.

Július 30-án dönt Matolcsy György az alapkamatról, mely várhatóan 25 bázisponttal fog csökkenni, ennek is több tényezője lehet:

  1. a már említett kockázati megítélés javulása
  2. a forint erősödése
  3. a várható amerikai kamatvágás

Egy hét alatt a BUX is emelkedett egy százalékkal, ami új tőzsdei rekordot jelent. Emellett még a benzin és a gázolaj árának csökkenése is befolyásolta az erősödő forintot.

Rovatok