Index Vakbarát Hírportál

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most akar albérletet

2024. július 24., szerda 10:36

A legolcsóbb 25 százalékba tartozó albérletekre az átlagnál 20–80 ezer forinttal alacsonyabb bérleti díjjal csaphatnak le a fővárosban tanuló egyetemisták, főiskolások. Budapesten és az egyetemvárosokban kiadó szobákért 45–98 ezer forintot kell fizetni a diákoknak, míg a diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár.

Az ingatlan.com elemzése szerint a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsol az egyetemvárosok és Budapest albérletpiaca. Az országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ami 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár. Az egyetemvárosokban 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László pedig kiemelte:

A bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH–ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért. Van pár tényező, ami viszont a most piacra lépő egyetemisták és főiskolások keze alá dolgozik. Egyrészt a kínálat tavalyhoz képest 21 százalékkal nagyobb, és országos szinten már több mint 14 ezer kiadó lakóingatlanból tudnak válogatni a fiatalok. Másrészt pedig a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál.

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti kerületekben a bérleti díjak középértéke 168–330 ezer forint között mozog. „Ha azonban a teljes kínálatnak azt a 25 százalékát nézzük, amelyek a legolcsóbbak a piacon, akkor városrésztől függően legfeljebb 148–250 ezer forintos bérleti díjakkal találkozhatnak a diákok Budapesten.”

A kínálat legolcsóbb negyedében található lakások az átlagosnál 20–80 ezer forinttal olcsóbban elérhetőek a fővárosban.

Ez azt jelenti, hogy a széles választékot nyújtó, az egyetemisták körében kedvelt IX., XI. és XIII. kerületben 219–225 ezer forint a legolcsóbb albérletek lélektani árszintje, szemben az adott városrészekre vonatkozó 250–275 ezer forintos átlaggal.

Az elemzés szerint a legkedvezőbb albérletárakkal rendelkező kerületek közé ebben a mutatóban a XVII. és holtversenyben a XX., XXI. és XXIII. kerületek tartoznak, ahol legfeljebb 148–153 ezer forintba kerülnek a legkedvezőbb bérleti díjjal rendelkező kiadó lakások.

Rovatok