Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna szigorúbb szankciókat szeretne, ezért nem engedi át az olajat Magyarországra

2024. július 27., szombat 15:15

Magyarország tartalékai 90 napra elegendőek, Gulyás Gergely szerint pánikra nincs ok, az ATV-nek nyilatkozó szakértők szerint a Lukoil szankcionálása gondot okozhat, továbbá Ukrajna tárgyalási pozíciót szeretne szerezni.

Gulyás Gergely elmondása szerint jelenleg nem érkezik olaj az orosz Lukoiltól, ám pánikra nincs ok, szeptemberig megoldást kell találni, Magyarország kőolajtartalékai 90 napra elegendőek. Viszont „Az ellátásbiztonság szempontjából ez rendkívüli veszélyt jelent” – tette hozzá a miniszter.

Gulyás szerint érthetetlen, hogy Ukrajna csatlakozni szeretne a NATO-hoz és az unióhoz, és Magyarországot zsarolja.

Ha szeptemberig nem oldódik meg a helyzet, abból üzemanyaghiány is lehet.

Hozzátette: Ukrajna áramellátásának 40 százaléka Magyarország felől érkezik, de Magyarország nem akarja visszazsarolni Ukrajnát.

Az ATV-nek nyilatkozó szakértő energiajogász, Tóth Máté szerint az Európai Bizottság felmenti majd Ukrajnát a háborúra hivatkozva. Hozzátette: a Lukoil szankcionálása csak hosszú távon okozhat gondokat.

Balogh József energiapiaci szakértő szerint kőolajat az ukrán területen, a Barátság kőolajvezetéken keresztül számos más cég szállít, melyekkel Magyarország meg tudja oldani az ellátás biztosítását. A szakértő hozzátette, hogy az orosz–ukrán közép-európai földgáztranzit-szerződés hamarosan le fog járni, és 

[...] elképzelhető, hogy most az ukránok próbáltak egy tárgyalási pozíciót szerezni, amiből, azt mondják, hogy mi levesszük az orosz olajtársaságot a szankciós listájáról az olajnak, ha ti megígéritek, hogy aláírtok még egy kétéves tranzitszerződést

– magyarázta. 

Balogh József biztos benne, hogy a probléma megoldása már készen áll a magyarok és az oroszok között – írta az ATV.

Rovatok