Index Vakbarát Hírportál

Itt a Wizz Air hatalmas újítása, de kérdéses, hogy megéri-e

2024. augusztus 14., szerda 17:10

A Wizz Air Európában elsőként egyedi „All You Can Fly” programot vezet be. A magyar kötődésű légitársaság utasai így korlátlanul utazhatnak egy éven keresztül 599 euróért – azaz 236 ezer forintért – 800 célállomásra. A kérdés már csak az, hogy megéri-e, hiszen utanként a tagságin felül további 10 eurót kell fizetni, és a program a poggyászfeladást nem foglalja magába.

A WIZZ All You Can Fly-tagság az első ilyen típusú program Európában, és a Wizz Air az egyetlen légitársaság, amely ilyen sok járatot tesz elérhetővé alacsony áron – áll a légitársaság közleményében. Az éves díjért cserébe egy éven keresztül a Wizz Air teljes hálózatán 9,99 euróért, azaz körülbelül négyezer forintért foglalhatnak jegyet a tagok.

A program teljes ára 599 euró (236 ezer forint). Az előértékesítési időszakban, augusztus 13. 10 óra és augusztus 15. 23:59 között 499 euróért (196 ezer forint) lehet megvásárolni a tagságit. Azt írják, a tagság egy utas számára 12 hónapig érvényes. Az utasok 2024. szeptember 25-től foglalhatnak jegyet a Wizz Air hálózatában, amelyben 50 ország 200 városába repülhetnek 800 járaton.

A Wizz Air a programot úgy reklámozza, hogy „az ügyfelek last minute utazási lehetőséggel élvezhetik a világ legjobb kulturális és kulináris élményeit, legyen szó akár olaszországi pizzázásról, vagy egy hétvégéről egy érintetlen tó mellett”. Silvia Mosquera, a Wizz Air kereskedelmi vezérigazgató-helyettese szerint „a kalandvágyó utazóktól kezdve a digitális nomádokig ez a tagság megkönnyíti a gyakran utazók életét, valamint segít nekik abban, hogy új helyeket, új embereket ismerjenek meg”.

Az évszázad ajánlata? 

Az ajánlat jól hangzik, de a kérdés továbbra is az, hogy vajon megéri az egész éves „korlátlan számú kaland”?

Fontos tényező ugyanis, hogy a tagság az egyéb szolgáltatásokat, mint a poggyászfeladást vagy az ülőhelyválasztást nem tartalmazza (de mindez foglaláskor a rendeléshez adható). Ráadásul az ülőhelyek elérhetősége a járat kihasználtsáságától függ. Tehát az „apró betűs rész” szerint csak egy 40×30×20 centis kis poggyászt foglal magába az ár. Egy nagyobb kézipoggyász 30 euróba kerül.

És talán a legfontosabb: 

az ügyfelek csak 72 órával az indulás időpontja előtt választhatnak a rendelkezésre álló úti célok közül.

A Bild az alábbi pró-kontra érveket sorakoztatta fel a tagságival kapcsoltban. A 499 eurós vagy 599 eurós repülési átalányár csak akkor éri meg, ha a következő pontok teljesülnek:

A repülési átalánydíj nem éri meg ennek az utazási célcsoportnak:

Az Utazómajom oldala szerint azonban az évszázad ajánlatáról van szó, és csak néhány kedvezőtlen pontot említettek. Az apró betűs rész szerint ugyanis ha három járaton nem jelenik meg az utas („no-show“), a Wizz Air fenntartja a jogot, hogy azonnali hatállyal és a visszatérítés lehetősége nélkül felmondja a tagságot, és ezenfelül szerződési kötbér is kiszabható az utalvány díjának erejéig. 

Rovatok