Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd forintért importált kókuszdiót az Európai Unió

2024. augusztus 16., péntek 11:23

2023-ban az EU több mint 105 ezer tonna kókuszt importált Európán kívüli országokból, aminek nagyjából felét egy ország, Hollandia vásárolta meg.

Az Európai Unió tagállamai 105 104 tonna kókuszdiót importáltak 2023-ban. Ezek értéke 146 millió euró volt, amely csaknem 58 milliárd forintnak feleltethető meg. Az importok kétharmada szárított kókusz volt, a fennmaradó egyharmad pedig friss termés, amelyből 20 ezer tonna teljesen hámozott, 14 és fél ezer pedig csak az ikonikus, barna héjában érkezett az öreg kontinensre.

A kókuszdiók legnagyobb része öt Európán kívüli országból érkezett. Negyven százalékuk a Fülöp-szigetekről, tizenhét százalékuk Indonéziából, tizennégy százalékuk Elefántcsontpartról, nyolc százalékuk Srí Lankáról, szintén nyolc pedig Vietnámból jutott az EU-ba.

A vásárolt kókusz majdnem felét egy tagállam, Hollandia zsebelte be, utánuk pedig Németország következik a maga tizenöt százalékával. Spanyolország, Franciaország és Olaszország is szereti a kókuszpálma termését, az öt ország együtt az import nyolcvanhárom százalékát teszi ki – olvasható az Eurostaton.

Rovatok