Index Vakbarát Hírportál

A Nyugdíjas Parlament azzal vádolja a kormányt, hogy „megnyirbálnák” a nyugdíjmegtakarításokat

2024. augusztus 31., szombat 13:51

A kormány gazdasági kabinetje arra készül, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett megtakarításokat a jelenlegi fogyasztásra fordítsák – állítja a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület, amely egy közleményben adott helyet felháborodásának.

„El a kezekkel az önkéntes nyugdíjpénztáraktól! Az építőipari termelés jelentős visszaesését ne a nyugdíjcélú megtakarítások megnyirbálásával akarják megoldani” – írja a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményében.

Az intézmény (nem tudni, hogy pontosan milyen információk alapján) azt állítja: „a kormány gazdasági kabinetje arra készül,

hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett megtakarításokat a rövid távú célok fedezetére fordítsák.

A tervek szerint az aktív időszakban félretett, a méltányos időskor elősegítése céljából összegyűjtött összeget a jelenlegi fogyasztásra akarják fordítani” – állítja a Nyugdíjas Parlament.

A közleményben emlékeztettek arra is:  az Európai Unió és a magyar kormány megállapodott abban, hogy 2025. március 31-éig egy új nyugdíjtörvény hatálybalépését biztosítják. A majdani igazságosabb és fenntarthatóbb nyugdíjtörvény egyik pillére lenne a most jelentősen megnyirbálni tervezett önkéntes nyugdíjpénztári struktúra.

A kormány által tervezett lépés nagymértékben elbizonytalanítja a nyugdíjcélú megtakarítókat, hitelteleníti az öngondoskodásra buzdító intézményeket és szakértőket, jelentősen eltávolítja a fejlett világban kialakított és gyakorlattá vált hárompilléres nyugdíjrendszer bevezetésének esélyét – tette hozzá a Nyugdíjas Parlament, amely ugyanakkor nem nevezte meg azt, hogy mi utal a kormánynak erre a „tervezett lépésére.

Rovatok