Index Vakbarát Hírportál

Döntött az EU Bírósága, ellentétes az uniós joggal a magyar árstop, reagált a SPAR

2024. szeptember 12., csütörtök 10:43

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az EU Bírósága a magyar kormány által bevezetett árstopot, amely kapcsán a SPAR egy korábbi büntetés miatt beperelte a magyar kormányt. Nagy Márton szerint Brüsszel az árdrágító multik oldalára állt.

Az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar rendelkezést, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy egyes mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és mennyiségben árusítson – írja a HVG.

Az ítélet a SPAR indítványa alapján született meg, amelyet a kereskedelmi lánc a magyar bíróságon támadott meg. Az ügyet még egy 2023-as eset robbantotta ki, amikor egy vidéki üzletükben néhány árstopos termék raktárkészletét a hatóságok nem találták megfelelőnek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében elmondta, a bíróság a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni.

Ez a magatartás, a SPAR, a brüsszeli bizottság, valamint a perben észrevételt tévők részéről is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel.

Brüsszel az árdrágítók oldalán áll, és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent. De csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat

– mondta a tárcavezető.

Reagált a SPAR az Indexnek

A cikkünkre reagálva a SPAR Magyarország elsőként az Indexnek elmondta, az Európai Unió Bíróságának ítélete kedvezően hatott az üzletláncra nézve. Mint írták:

„Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

Rovatok